Islanda, take 2 (ep.4) 113 poze cu pufini

Monday, February 16, 2015

... și asta după o primă selecție la locul faptei. Cam atâtea a avut Cristi răbdare să facă, dar tot din atâtea am eu acum de ales. Pufinul e pasărea cu ciocul portocaliu care aduce a pinguin și e pe coperta ghidului Islanda ținând 3+ peștișori în cioc.¡Avertisment! Nu garantez că mai poate ieși un text cool având în vedere protagonistul. Încerc, dar nu promit nimic.

Când am fost prima dată în Islanda (2012), era mijlocul lui aprilie, iar pufinii erau așteptați să revină abia în mai, așa că, oricât am sperat noi să apară mai repede, n-a fost să fie. N-aș zice că ăsta-i *motivul* pentru care a apărut Islanda 2, dar e clar unul din ele. Eei, și ca să fim siguri că de data asta nu ne scapă, ne abatem vreo 46km de la conturul Fiordurilor de Vest, după ce ne-am îndepărtat deja 320km de la ring. E drept, n-o să batem atâta drum doar pentru pufini, dar toate cifrele astea parcă fac argumentarea mai dramatică.

18 Iunie, 2014

Plecăm din Ísafjörður, în direcția inversă acelor de ceas, să închidem conturul fiordurilor. Imediat ce ieșim din oraș, intrăm într-un tunel cu totul atipic - tunelul Vestfjarðagöng. Pereții sunt minimal șlefuiți, iar pe aproape toată lungimea lui (de 6km) mergem pe o singură bandă pentru ambele sensuri, cu refugii din loc în loc. Dar surpriza cea mai mare o avem pe la mijlocul lui: tunelul se bifurcă spre dreapta, de unde mai continuă 3km spre Suðureyri. Noi nu avem poze, dar am găsit pe flickr ceva bun, chiar de la bifurcație - aici.

Încă puțin despre tunel și închei. :)
Harta: A, B și C sunt intrări/ieșiri din tunel. Ain't that cool?Prima oprire a zilei e la cascada Dynjandi, dar sunt abia la începutul serialului și deja simt că am suprasaturat poveștile cu descrieri de cascade. Așa că nu mai insist cu detalii. E de fapt un șir de 7 cascade, dintre care ultima (de fapt... prima cădere), cea care arată ca un voal de mireasă, e una din imaginile clasice ale Fiordurilor Vestice. Cascada e frumoasă și spectaculoasă, dar cel mai mult îmi place urcarea până la baza ei, pe lângă toate celelalte șase, iar când ajungem sus, se arată un superb peisaj tipic de fiord.Cum anticipam mai sus, începem să ne abatem cei 46km spre Látrabjarg - 46km care în Islanda, dacă te abați de la un drum, nu sunt niciodată 46km clasic europeni; sunt întotdeauna mai grei, mai frumoși (nu aruncați cu roșii decât dacă ați fost deja acolo și nu sunteți de acord), deci și mai 'lungi' - fie pentru că se merge greu, fie că vă opriți din 5 în 10 minute pentru poze.
So, when in doubt, do it! (și acum mă refer să vă abateți, nu să aruncați cu roșii :))Noi avem o mașină pe care știm că ne putem baza pe orice drum (little we knew at the time), ceea ce eu nu recomand cu o mașină mică, deși am văzut Matizul descurcându-se fără probleme chiar pe drumul ăsta. Drumul e neasfalat, îngust, denivelat pe alocuri și dintr-un fel de pietriș-grohotiș, ceea ce e o problemă în mod deosebit dacă nu aveți asigurare specială - Gravel Protection.Mai departe las fotografiile să descrie drumul mai just decât mine și intervin din loc în loc, unde-i cazul.Repede să demonstrez eu că există ceva mai turcoaz ca apa aia...


Nisipuri roșii, aurii, argintii...Roșii, într-adevăr.


Cuckoo!...


Látrabjarg este cel mai vestic punct al Islandei (wiki), chiar mai vestic decât Cabo da Roca, din Portugalia - care e cel mai vestic punct al Europei Continentale. Țărmul stâncos pe o lungime de 14km este cea mai lungă coastă ce adăpostește cuiburi de păsări - bird cliff. (tot wiki) Aici și acum sunt locul și momentul să vedem primul nostru pufin. Ne apropiem timid de margine, întâlnim niște spanioli care ne confirmă că există și ne arată încotro.

Așadar asta este prima poză cu pufin, pentru care mai aveam puțin si ne târam prin iarbă, numai să nu-l speriem.


Ca mai apoi să ajungem așa...

Pufinii sunt sociabili, chiar curioși, puțin neîndemânatici și, mai ales, incredibil de simpatici. Recunosc, pe unul din ei încerc să-l fac să zboare aruncând o floricică înspre el și se uită la mine neînțelegând ce vreau de la el; neclintit. Renunț repede.

Uitați-vă în ochii lui. Ce 'zice'?


Îl las pe Cristi la ședința foto și mă duc să studiez farul și clădirea de lângă.

Galerie foto cu pufini (mugshots)

Între timp, găsesc niște afișe lipite pe geam cu informații despre fauna din jur. Surpriză: sunt foci.

Stâncile sunt totuși destul de înalte, așa că avem ceva distanță până la ocean, poate chiar 3-400m (deși eu nu apreciez prea bine distanțele în jos, mi se par întotdeauna mai mari). Chiar și așa, reușim să distingem un grup de vreo opt foci întinse leneșe pe stânci.

Noroc de tun...


Deși cei mai populari între păsările de la Látrabjarg, pufinii nu sunt singuri în zonă. De exemplu, ăștia sunt niște ghilimoți (pe care i-am mai văzut și în Irlanda).La întoarcere mai facem un detur (detur la detur... la detur...) spre Nisipurile Roșii (Rauðisandur). Totuși, pare să-nceapă să plouă, așa că le admirăm de la distanță, de unde oricum nu le mai putem cuprinde dintr-o privire.În fine, revenim pe conturul fiordurilor.

Run, Forest, run! Menționez că niciun animal nu a fost rănit în timpul 'filmărilor'.


N-o să vă vină să credeți până unde a ajuns Islanda cu proiectul de electrificare!


Iar pe final de zi, o cascadă cu apă fierbinte, dar până la care nu putem ajunge. Credem pe cuvânt ghidul, mai ales că ies aburi din apă. Ah, și nu-i găsesc numele. Voi face later update când dau de el.


De aici mai oprim abia la Reykhólar, să campăm, că e foarte târziu, deși e așa ușor să pierzi noțiunea timpului vara, în Islanda.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Islanda, take 2
(1) Cascade vechi și noi
(2) Una caldă, una rece
(3) La mulți ani, Islanda!… din Fiordurile de Vest.

(5) Păsările lui Hitchcock (comedie)
(6) Nordul și recordul... de răbdare

You Might Also Like

1 comments

  1. […] —————————————————————————————————————————————————— Alte episoade din seria Islanda, take 2 (1) Cascade vechi și noi (2) Una caldă, una rece (3) La mulți ani, Islanda!… din Fiordurile de Vest. (4) 113 poze cu pufini […]

    ReplyDelete