Belvedere spre Lisabona. Alege-ți locul preferat, după tradiția locală!

Sunday, November 23, 2014



Ești într-un oraș - oricare (dar nu oarecare) - l-ai străbătut deja în lung, în lat, în sus, în jos, pe jos, prin subteran, dar mai lipsește un unghi: de sus. Nu cred să existe oraș, între cele turistice, care să nu aibă măcar un loc mai mult sau mai puțin antropic - un turn, o catedrală, un deal, o catedrală pe-un deal - de admirat priveliștea de sus; un must (englezesc, nu din acela de toamnă) în toate ghidurile; un fel de machetă a urbei în proporții perfecte; și, în fine, plăcerea vinovată a fotografilor cu teleobiectiv. Eu îmi recunosc și simpla distracție de a mă cocoța, cu sau fără (tele)obiectiv.

Lisabona, prin așezarea ei norocoasă, dar nu întâmplătoare, pe cele șapte coline, are o mulțime de puncte de belvedere - miradouro, pe limba lor. Localnicii au făcut un adevărat cult al miradoarelor: fiecare lisabonez și-a ales preferatul, dar numai după ce le-a văzut pe toate.

Eu o să povestesc despre patru dintre ele și-o să mai amintesc de încă vreo două; patru din care două-s mai faimoase; două din care, de fapt, doar unul e un mirador autentic. Chiar și așa, sper măcar să vă deschidă pofta, căci ca să vă alegeți preferatul, oricum trebuie văzute toate.

Miradouro da Graça
E în Alfama, cartierul cel mai vechi al Lisabonei și una din cele mai valoroase moșteniri maure. Dacă ar fi să citez ghidurile sau sfaturile de la hostel, urcați pe colină cu tramvaiul 28 - tramvaiul turistic de pe cărțile poștale - și coborâți apoi pe jos, pe ruta tramvaiului, care traversează cartierul și care bifează multe dintre obiectivele din Alfama: miradoarele, Castelul São Jorge și încheiați plimbarea cu cea mai veche biserică din oraș, Catedrala Sé (Santa Maria Maior). Nici pe departe așa ușor.



Am încercat cu greu să aflăm de unde pleacă 28, în direcția asta anume, că altfel ne mai întâlniserăm cu el prin oraș. Încercare eșuată; ori nu vorbeau engleză, deși unii se lăudau că yes, of course, ori nu știau, ori (cel mai rău) ne îndrumau greșit. Am abandonat planul și am început să întrebăm cum ajungem cel mai repede la Castel. Așa am aflat de un lift care urcă gratuit din Baixa (cartierul de jos) până la castel, în fiecare zi, între 9am si 9pm (detalii în portugheză, aici). Pe ăsta l-am găsit imediat.

De la Castelul São Jorge am făcut o plimbare în pantă spre Miradouro da Graça, prin partea cea mai autentic Alfama din ce-am reușit noi să vedem. Un labirint de alei înguste pe lângă ziduri, străzi în pantă, case cu aspect de mahala - după cutremurul din 1755, căruia cartierul i-a supraviețuit, spre deosebire de tot restul Lisabonei, Alfama a fost lăsată în paragină, așa că au început să se mute aici oameni de condiție modestă.





Am ajuns repede la o esplanadă umbrită de pini, lângă Convento da Graça, de unde și numele, un loc animat de cafeneaua care la începutul primăverii avea deja terasa deschisă... că deh, țară caldă. Belvederea e spre Castelul São Jorge - deși parcă mi-a plăcut mai mult vederea de noapte de la geamul camerei de hostel -, spre cartierul Baixa și spre râul Tagus (Tejo). Un lucru i-a lipsit peisajului ăstuia: un apus.





Parcul Eduard al VII-lea
Mi se pare un parc atipic... pentru că e amenajat în pantă, pentru că nu e umbrit mai deloc, e mărginit doar de niște copaci neînfrunziți în martie, și pentru că din vârful pantei are o alură psihedelică, dar și vedere spre Baixa și spre râu, ceea ce-l face mai puțin atipic, mai ales pentru Lisabona, unde orice are vedere spre ceva.





Cât despre monumentul ăsta, tot din deal, Cristi a zis că el nu pozează piulițele astea, dar eu nu m-am putut abține. :) Iar fântâna este cartoful lor tras în țeapă, comemorând Revoluția din 1974.



Parcul se întinde în continuarea bulevardului Avenida da Liberdade, iar la început era cunoscut ca Parcul Libertății, dar i-a fost schimbat numele după vizita din 1903 a regelui însuși, Eduard al VII-lea al Regatului Unit.

Torre de Belém
Turnul din cartierul Belém e în primul rând obiectiv istoric, construit în secolul al XVI-lea din nevoi strategice, într-o perioadă de avânt al comerțului naval, o perioadă a "descoperirilor" geografice - cum le numesc superior europenii. Mică paranteză: nu sunt neapărat greșit numite, căci sunt teritorii descoperite... de europeni, dar ele au existat de când Pangea. Le dau, totuși, credit europenilor pentru pasiunea de a călători și pentru tot ce au creat s-o ușureze - e adevărat, cu gânduri nu tot timpul pașnice.



Noi l-am vizitat într-o duminică, zi cu acces liber - deși aveam oricum Lisboa Card - așa că era foarte aglomerat, ar fi trebuit să stăm la o coadă incredibilă pentru etajele superioare. Ne-am oprit la primul etaj, iar pentru belvedere ne-am mulțumit cu panorama din Turnul descoperirilor, 1km mai la est.

Padrão dos Descobrimentos
Turnul descoperirilor a fost inaugurat în 1940, dar materialele inițiale nu au rezistat timpului, iar în 1960 a fost refăcut și tot atunci i s-a amenajat terasa de belvedere. Nu îndrăznesc să fac analiza sculpturilor, dar mi-au atras atenția, așa că v-o atrag și eu vouă.





Am avut vedere bună spre Mănăstirea Jerónimos și coada de la intrare (nu e coada de la Pastéis de Belém, cum ați fi crezut; aceea e puțin mai scurtă și se mișcă mult mai repede). Trebuie să mai fac o paranteză la paranteză: pastéis de Belém sau pastéis de nata sunt niște tarte cu cremă de ou, după rețeta veche a călugărilor de la Mănăstirea Jerónimos. Câteva străduțe mai departe de mănăstire este o patiserie despre care se zice că deține rețeta veche, secretă și care face și vinde tartele astea din 1837. Noi le-am gustat, eu nu am fost impresionată, dar oricum nu e genul meu de dulce, lui Cristi i-au plăcut, dar nu mai mult decât alte prăjiturele locale, ba chiar mai puțin.



Din același turn se vede și monumentul Cristo Rei, inspirat de statuia Cristo Redentor de la Rio.



Noi am prins și un eveniment (concurs?) cu bărci cu vele pe râul Tagus.



Recunosc, sub pretextul celor câteva miradoare, nu am vrut decât să încheg o poveste pe scurt despre Lisabona, atât cât s-o puneți pe listă. Am reușit? E deja pe listă?

Galerie foto


You Might Also Like

0 comments