Peru (ep.8) În sfârșit, jungla

Friday, February 28, 2014


4-6 Aprilie, 2013
Parcul Național Manú, Peru


Am ajuns, în sfârșit, în junglă. E drept, abia într-un sat din junglă, în Salvacion. Aici îi cunoaștem pe Carolina și Oliver, organizatorii turului. Ea e peruană, cu rădăcini latine, aș zice, după înfățișare; el e un ornitolog italian retras în sălbăticie.Mai întâi o întâlnim pe ea și pare încântată să ne cunoască la rându-i. Ne conduce la hostelul în care vom dormi o noapte iar pentru mai târziu ne invită la cină la ei acasă. Avem o oră și un pic să ne dezmorțim, timp de care profităm din plin. Avem chiar și curent electric, dar se întrerupe după nici o oră, așa că în următoarele 3 zile abuzăm de lanterne.

Carolina locuiește la câteva case distanță, o uliță mai încolo. Nu-i decât o plimbare de 3 minute, cu tot cu pierdutul nostru în peisaj. Stăm la masă pe terasă, la discuții în și despre diversele limbi vorbite de noi toți. Participă la discuție și papagalul Loro, dar el nu știe să zică decât: Hola!

Facem planul pe cele trei zile rămase. Se pare că nu putem dormi la cort, căci sezonul ploios s-a lungit mai mult decât era așteptat. Vom merge, în schimb, într-un fel de camping, vom dormi în căsuțe de lemn, iar gazdă ne va fi Felipe.În junglă plecăm patru: Jubenal – ghidul nostru, Edu – un spaniol, fiu de ornitolog și aspirant la meseria de ghid în selvă, și noi doi. Cu ajutorul Carolinei și al unui alt prieten de-al casei, cu un scuter și o motocicletă, transportăm proviziile și pe noi până la marginea satului. Pentru mine e prima oară pe motor, iar când Carolina oprește să-mi arate libelulele, bifez și prima căzătură. Într-o baltă, nimic grav. La marginea pădurii, împărțim în patru mâncarea – empanadas făcute de aceeași Carolina, pâine, fructe, legume – și-o luăm la pas. Să nu uit, suntem bine echipați de junglă, cu cizme de cauciuc împrumutate și haine "de scandal".

Jubenal nu are mult haz, dar are har. E născut în junglă, un fel de Mowgli al zilelor noastre, nu crescut de animale, dar înconjurat de ele. Aude jungla, o simte, o cunoaște, o intuiește și o anticipează. Jungla-i o loterie. Dar să ai ghidul potrivit e ca și cum ai fi pus zece bilete în loc de unul. Ale noastre au părut vreo unșpe.

Cele două zile și jumătate trec pe nesimțite. Așadar, recensământul celor văzute: maimuțe (maimuța-veveriță - Squirrel monkey, maimuța titi - Dusky Titi monkey), caiman, șarpe (Rat snake), păsări de tot felul (Colibri, Tucan, Macau, Hoatzin, King fisher...), arbori speciali (copacul-care-se-deplasează - Walking tree), urme de tapir și mistreț, șiruri de zeci de metri de furnici-tăietoare-de-frunze sau mușuroaie formate pe tulpinile copacilor.

Maimuța Titi


Jubenal găsește pe jos fructul proaspăt de la Cecropia și așa își dă seama că putem vedea maimuța-veveriță, și are dreptate, o vedem. Tot Jubenal ne lasă în urmă, se duce încet prin stufăriș iar pe ochiul de apă găsește ceea ce spera să găsească - caimanul. Altădată sperie șarpele cu maceta, aude o broască țestoasă(!) sau recunoaște păsările după cântec.

Maimuța-veveriță


Caiman


Ne plimbăm cu un catamaran autohton pe lacul Machuwasi, iar mai târziu trecem râul Alto Madre de Dios cu barca motorizată pentru a ajunge la camping. Seara gătim mini-banane verzi (plátano) – cu gust de cartofi – și cartof peruan (yuca, manioc) – cu gust de pătrunjel-rădăcină; facem cel mai bun guacamole pe care l-am mâncat vreodată, stăm la povești la lumina lumânărilor și mâncăm la desert... pop-corn. Ni-l prepară însuși Felipe, gazda noastră.

YoPe... catamaran, că altfel de poză cu catamaranul n-am avut


Râul Alto Madre de Dios


Felipe are un foișor de lemn improvizat, ridicat un metru de la pământ, ceva ce noi am numi o bucătărie de vară. Are o plită cu două ochiuri, chiuvetă, o masă lungă, două băncuțe și un hamac așezat ca o ispită chiar în mijloc. Recomand să vedeți din nou filmulețul cu aspecte din junglă: Jungle (wild)life.De câteva nopți doarme la râu, lângă barcă, de teama viiturii care i-ar putea smulge barca. Îi lăsăm una din lanternele noastre, că se cam chinuie cu a lui. El ne zice că a văzut tapirul două nopți la rând, așa că încercăm și noi plimbarea nocturnă prin pădure, dar... nimic. Doar urme.

Prima zi a fost cu fauna, așa că a doua-i mai vegetală. Descoperim copacul uriaș (Ceiba), învățăm despre plantele medicinale și încercăm fructe culese chiar de noi – grepfrut, lămâi, fructul de cacao, fructul pasiunii (maracuja). Câteva curiozități: Jubenal zice că n-a văzut niciodată lămâi galbene (ba chiar se amuză când aude), acolo sunt verzi. Și grepfrutul la fel. De la fructul de cacao, localnicii mănâncă doar gelatina dulce cu care sunt înveliți sâmburii din care se obține, de fapt, cacaoa.

Grepfrut


Fructul de cacao


După-amiază pescuim cu plasa. Și chiar prăjim la cină cei 5-6 peștișori.Programul prin care am fost noi în junglă e un fel de work & travel, ceea ce ar putea să-i justifice prețul mult mai mic decât oricare alt tur pe care l-am găsit la alți organizatori. Ideea e ca o jumătate de zi să-l ajutăm pe Felipe la treburile "gospodăriei". Dar el e un om prea cumsecade ca să ne lase să facem ceva mai mult de o oră, și asta doar la insistențele lui Jubenal. Așadar, dezburuienăm cu maceta pe lângă foișor (Survivor style!).

Cât de bine e să te rupi un timp de ceea ce numim noi civilizație!

În continuare, vă las cu o galerie foto explicată.


Copacul care se deplasează (Walking tree) - Are mai multe rădăcini și tulpini care se unesc într-o tulpină mai groasă. Pentru că este parazitat de alte buruieni, caută tot timpul să iasă la lumină și face asta pierzând din unele rădăcini (voluntar oprește alimentarea unora din tulpini) și prinzând unele noi.

Mușuroaie în copac - Există o specie de furnici care își face mușuroi pe tulpinile copacilor. În poză e un mușuroi din care a crescut o altă plantă; odată cu pământul au fost, probabil, aduse și semințele respectivei plante.Galerie

Detalii practice despre călătoria în Peru găsiți în Ghid practic pentru Peru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Peru
(1) Drumul
(2) Contraste în Lima
(3) Aventuri în Ayacucho
(4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua
(5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz
(6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat
(7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă
(9) Din junglă, spre Cusco, pe drumul… care drum?
[video]
Jungle (wild)life
Happy people in Peru
Machu Picchu în 43″

You Might Also Like

1 comments

  1. […] (6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat (7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă (8) În sfârșit, jungla (9) Din junglă, spre Cusco, pe drumul… care drum? […]

    ReplyDelete