Toamna în Apuseni, cu bicicleta (ep.1)
București - Cluj, cu trenul

Monday, December 16, 2013


Septembrie, 2013
București - Cluj


Sfârşit  de septembrie,  vreme  de toamnă  autentică,  previziuni  meteo  sumbre-­n  toată  ţara. Dar noi avem în plan o săptămână de vacanţă în ţară şi nu ne dăm bătuţi. Ba chiar forţăm norocul, sfidăm prognoza  şi  pornim  cu  trenul,  spre Apuseni.  Cât 'om reuşi  să  parcurgem  din  ei, avem  de gând să-­i străbatem molcom, ardeleneşte: cu bicicleta.

Plimbări prin Herăstrău sau în pădure la Băneasa, chiar ture pe la munte, mai făcuserăm din toate, dar niciodată turneu cu bicicleta. Aşadar, e musai s-­o-­ncercăm şi pe-­asta!

Planul e să mergem cu trenul de la București la Cluj, unde dormim o noapte, apoi tot cu trenul de la Cluj la Bologa, iar de acolo, pe două roți.

Restul e... poveste.Totuși, înainte de a continua povestea, să dau câteva detalii despre transportul bicicletelor cu trenul. În primul rând, înainte de plecare, verificați informațiile de pe pagina CFR Călători, la secțiunea Transportul bicicletelor si schiurilor.

Rezumat

În trenurile IR se poate transporta bicicleta numai dacă trenul este prevăzut cu vagon special sau cu spații special amenajate. În Mersul Trenurilor, sunt cele care au pictograma cu bicicleta. Costul biletului suplimentar de bicicletă este de 10 lei.

În trenurile Regio, clasa a 2-a, se poate transporta în limita spațiului. Costul biletului suplimentar de bicicletă este de 5 lei.

Aveți grijă că:

-          Nu puteți cumpăra online biletele de tren dacă vreți să transportați biciclete pentru că trebuie să vi se repartizeze loc într-unul din vagoanele prevăzute cu locuri speciale (niște cuie cu spațiu între ele), iar online nu puteți selecta vagonul. Se cumpără de la casele de bilete din gară.

-          La plecarea din București, de exemplu pe ruta București – Brașov – Cluj, cele două vagoane sunt 1 și 2. Totuși, doar în vagonul 1 se pot depozita. În vagonul 2 nu se deschide ușa, deși sunt si acolo vreo 3-4 cuie. Noi am avut bilet în vagonul 2, dar am stat în 1. La întoarcere, pe ruta Cluj – Brașov – București, vagoanele de biciclete au fost ultimele două.

-          Numărul de bilete de bicicletă este limitat (de numărul de cuie). Așadar, cumpărați biletele cu o zi – două înainte. În mod special ruta București-Brașov-București este aglomerată.

-          Dacă nu aveți bilet cumpărat din gară, în tren se plătește la kg (15kg), în funcție de distanța parcursă. De exemplu, pe București – Brașov, prețul biletului luat în tren este de 21 lei.

În rest, enjoy the ride!

Până la Cluj e un drum de vreo 10 ore. Lung, dar frumos. Puțin după Ploiești răsare soarele, așa că prindem și Crucea de pe Caraiman în bătaia razelor, maxim de romantism. Cristi doarme. Mie mi-a sărit somnul, așa că citesc, mă uit pe geam, trece timpul repede.

Ajunși în Cluj, găsim ușor drumul de la gară la cazare, doar 2km jumate, în linie dreaptă. Stăm la un hostel în centru, așa că ieșim la o plimbare de seară. În Piața Unirii se cântă și se dansează pe muzică populară, e târg de obiecte tradiționale, se mănâncă Kurtos și se bea ceai cald. E vreme de iarnă blândă mai degrabă decât de toamnă, că de vară nici nu mai pomenește nimeni.

Ne place Clujul. E un oraș mai liniștit, dar nu în felul acela că nu se întâmplă nimic. Oamenii sunt mai calmi, mai senini, mai puțin agitați. E drept că-i sâmbătă seara, iar lumea-i la plimbare, dar tot mi se pare altceva decât capitala la aceeași oră. Mergem în sens opus mulțimii, ei spre centru, noi în explorare. Până la sfârșitul serii nu ne dezamăgește nimic, decât poate faptul că cele mai bune baruri nu-s în centru, sau sunt, dar bine ascunse. Aa, am mâncat, în schimb, într-un loc drăguț: Bistro Viena.

Aș mai reveni în Cluj. Da, e o revenire. Aici ne-am cunoscut. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Toamna în Apuseni, cu bicicleta
(2) Punct terminus – Cabana Vlădeasa
(3) Pietrele (prea) albe și recordul drumului spre Ic Ponor

You Might Also Like

1 comments

  1. […] Alte episoade din seria Toamna în Apuseni, cu bicicleta (1) București – Cluj, cu trenul (2) Punct terminus – Cabana […]

    ReplyDelete