Peru (ep.6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat

Thursday, August 01, 2013


2 Aprilie, 2013
Cusco, Peru


Ajungem în Cusco după un drum de 16h cu autobuzul de noapte, de altfel un drum confortabil și fără peripeții. Recomand compania Oltursa!

Orașul Cusco, aflat la 3400m altitudine, e capitala Imperiului Incaș și poate cel mai vizitat oraș din Peru.

Suntem în autogară și am vrea să luăm un taxi până la hostel, dar nu avem bani schimbați. Așadar, ne orientăm cu ajutorul polițiștilor să pornim pe jos. Nu e distanță mare, dar n-am luat în calcul căldura și altitudinea, ca să nu mai zic de cele patru rucsacuri, câte două de fiecare, unul în spate, unul în față. Aa, și mergem în deal. Cea mai proastă combinație de factori.

După vreo 40-50 de minute ajungem la hostel, epuizați. Suntem după două nopți dormite în autobuz, așa că ziua asta e mai mult pentru repaus. Stăm la hostel atât cât simțim nevoia, dar nu prea mult, nu de alta, dar ne e cam foame. Cazarea e la 3 minute de Plaza de Armas, așa că ajungem repede în centrul acțiunii. Începem să batem străduțele, ne depărtăm puțin de centru și profităm de plimbare să luăm pulsul orașului. Simțim altitudinea ridicată, că la fiecare doi pași respirăm o dată mai adânc.

Plaza de Armas, Cusco

Cusco e cel mai turistic loc din Peru dintre cele în care am fost, dar de data asta nu ne deranjează. De obicei locurile turistice sunt frumoase, dar aglomerate și obositoare. Totuși, după atâta tumult e un sentiment de ușurare să-i vezi pe alții despre care măcar bănuiești că au trecut prin experiențe similare, că te înțeleg, că sunt ca tine.

Ne oprim în fine la o bodegă, până la urmă tot una din piață, că măcar are vedere frumoasă de la balcon. Mâncăm tradiționala supă de Quinua și câte o salată.


Poate cel mai relaxant moment din ultimele zile îl petrecem pe scări în față la McDonalds, cu câte o cafea, uitându-ne spre piață.Seara o petrecem la hostel, care, a-propos, se bate pentru titlul de cel mai cool hostel din lume, alături de știm-noi-care-altul. E vorba de hostel Kokopelli. Are tot ce și-ar putea dori un backpacker – bucătărie, wifi, spălătorie –, tot ce și-ar putea dori un hipster – fotolii tip bilă (bean bag) – și plăcerea noastră vinovată – un bar cu muzică bună. Așadar, încheiem seara cu câte o bere / un cocktail și câte un shot din partea casei, așa, de happy hour, la barul Kokopelli.

Noaptea dorm rău, pare să fie răul de altitudine și poate emoțiile. Ar fi fost bine să beau un ceai din frunze de coca, recomandat de localnici. E planta din care se sintetizează cocaina, dar ceaiul are doar efect energizant și poate curativ pentru răul de altitudine.

E 5 dimineața. Azi plecăm în junglă! Ghidul nostru a ajuns deja la hostel așa că putem pleca spre stația de autobuz. Îl cheamă Jubenal, e mic de statură, brunet la păr, brunet la ten și foarte tânăr.

În fața hostelului ne așteaptă un taxi, un Tico gata să se dezmembreze în orice moment. Reușim din mai multe încercări să îndesăm în portbagaj și pe banchetă toate cele 5 bagaje – două eu, două Cristi și unul ghidul. Franjurii de pe bord și toate cele agățate de oglindă mi se plimbă prea repede în fața ochilor și nu ajută deloc răului meu de peste noapte. Ajungem, în fine, la locul de așteptare a autobuzului. Și așteptăm. Începem să vorbim cu Jubenal despre noi, despre el. Și așteptăm în continuare. Mai vorbim despre cum va fi, ce vom face. Oare cât mai așteptăm? A trecut deja o oră jumătate. Mai plecăm azi în junglă?

Detalii practice despre călătoria în Peru găsiți în Ghid practic pentru Peru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Peru
(1) Drumul
(2) Contraste în Lima
(3) Aventuri în Ayacucho
(4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua
(5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz
(7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă
(8) În sfârșit, jungla
(9) Din junglă, spre Cusco, pe drumul… care drum?
[video]
Jungle (wild)life
Happy people in Peru
Machu Picchu în 43″

You Might Also Like

3 comments

 1. Buna ziua!

  Am prieteni in Peru si indraznesc sa va recomand sa incercati cat mai multe retete culinare traditionale, nu toate cele picante sunt bune dar este indicat sa incercati si bucataria lor "iute". Am citit si am zambit cu gandul la amintirile personale din Peru. Felicitari!

  ReplyDelete
 2. Buna ziua!

  Indraznesc si eu o recomandare, dragilor, atunci cand vorbim de Peru, trebuie in mod obligatoriu sa amintim de Criolli, practic cea mai picanta varianta a unei vechi retete culinare autohtone. Va pup!

  ReplyDelete
 3. […] (4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua (5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz (6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat (7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă (8) În sfârșit, jungla (9) Din junglă, […]

  ReplyDelete