Jurilovca, Gura Portiței către Rai

Thursday, July 18, 2013

Jurilovca e un sat. E un sat în Dobrogea, în apropiere de lacurile Razim și Golovița, din complexul lagunar Razim-Sinoe.

E un sat în care pare că nu se întâmplă nimic. Așa că, la rândul nostru, am simțit nevoia și chiar ne-am permis luxul, pentru câteva ore, să facem același lucru: mai nimic. Ne-am imaginat la pensie și am stat la o bere și apă minerală la terasa unei cârciumi, ne-am imaginat în copilărie și ne-am „jucat” cu bicicleta pe ulița, e drept, asfaltată, iar unii din noi, nu spui cine, dar nu eu, chiar s-au cățărat în copac după gorgoaze.E drept că n-am bătut atâta drum doar pentru asta. Satul e cunoscut mai degrabă pentru două locuri din apropierea lui: Cetatea greco-romană Orgame/Argamum și stațiunea Gura Portiței.

Cetatea Argamum e la 6km de Jurilovca, din care 5km asfaltați, spre malul lacului Razim. E drumul perfect pentru o plimbare cu bicicleta, ceea ce am și făcut. Textul de mai jos e preluat integral de pe plăcuța informativă a obiectivului.

Cetatea Argamum (Orgame)

Fondat la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. de un grup de coloniști greci originari din Asia Mică, orașul (polis) Orgame se dezvoltă pe un amplasament ocupat anterior de o populație locală din prima epocă a fierului (sec. X-VIII); în epoca romană primește numele de Argamum, încheindu-și viețuirea în cursul sec. VII p. Chr.. Orgame/Argamum este prima așezare de pe teritoriul României al cărei nume este menționat într-un izvor scris antic („Orgame, oraş lângă Istru” Hecateu din Milet, sfârşitul sec. VI a. Chr.). În interiorul cetăţii au fost degajate, prin cercetări arheologice, trei bazilici paleocreștine; o altă bazilică paleocreștină se afla la cca 1.5km V de cetate. La poalele cetății, pe latura de sud, se aflau vestigiile fortificației grecești și ale unor cuptoare pentru arderea ceramicii, din epoca romană. La NV de cetate se afla tumulul-heroon (mijlocul sec. VII a. Chr.), cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre.

(Plăcuța informativă Cetatea Orgame/Argamum)


Accesul la cetate este liber; fără taxă de intrare, fără orar de funcționare. Altfel spus, ruinele sunt în aer liber. Vestea bună e că pereții cetății sunt îngropați în buruieni, și nu în gunoaie. Vestea rea e că sunt îngropați în buruieni, în loc să fie din loc în loc plăcuțe edificatorii pe fiecare încăpere în parte.

Cetatea Argamum (Orgame)

Chiar și așa, cetatea Argamum rămâne un loc deosebit prin istoria și poziția ei. E situată pe malul înalt și abrupt al lacului Razim, un peisaj nu tocmai comun pe litoralul românesc. Mini-plaja am găsit-o oarecum aglomerată. Erau un cort, un chioșc de picnic, câteva mașini și maxim 5 oameni în apă; nimic ce v-ar putea disturba momentele de relaxare.

Lacul Razim


Ne-am cazat în Jurilovca, la pensiunea Heracleea. Tot la pensiune am mâncat și două mese cu pește: saramură de șalău și crap prăjit. Abia ăsta avea gust de pește de pe baltă.

Heracleea, Jurilovca

Salau in saramura, Jurilovca

La cealaltă atracție a zonei, Gura Portiței, se ajunge tot din Jurilovca, cu vaporașul sau cu barca.

Gura Portitei

Vaporul face o oră jumate, biletele se cumpără de la ghișeul din port, de preferat cu cel puțin o oră înainte (ei parcă cer chiar mai mult de atât), și costă 60 RON dus-întors/persoană. Orar: plecări – 9/14/18, întoarceri – 12/16/20.

Cu barca se fac 20-30 minute, iar bărcile cu motor le găsiți la privați, în port. Noi eram 4 și am negociat la 40RON/persoană, dus-întors, cu întoarcere în aceeași zi.Gura Portiței e un loc special. E la granița dintre Marea Neagră și lacuri, dar și un loc bun de pornire spre Deltă. E izolată, dar amenajată. Sunt căsuțe pentru cazare, restaurant, bar, terase și umbreluțe, toate construite după tradiția zonei.

Plaja Gura Portitei


Gura Portitei

Pare gândită pentru turiștii străini, dar e, cu siguranță, accesibilă și celor români. Aș anticipa reacția de revoltă a ecologiștilor care, probabil, nu agreează tipul ăsta de transformare a unor locuri atât de frumoase natural. Eu aș zice că e nevoie și de astfel de transformări pentru a avea opțiuni. A merge la mare nu trebuie să însemne doar Mamaia, Costinești sau Nisipurile de Aur.

Plaja Gura Portitei

În cele câteva ore pe care le-am petrecut la Portiță am explorat în ritm lent, la pas prin apă și pe plajă, sau cu hidrobicicleta printre smocurile de stuf. Vă las cu galeria foto, mai grăitoare decât mine.

Gura Portitei

Gura Portitei


Cele două zile au fost o mostră de Dobrogea și poate chiar o mostră de mostră a Deltei Dunării. Cert e că ne-au deschis apetitul pentru baltă!

Rata salbatica Gura Portitei

You Might Also Like

2 comments

  1. totul arata ca din Rai...un loc care te imbie la stat, la relaxare, la hranire cu energie pozitiva....
    parca timpul sta pe loc si nu te alearga din urma si te imbie la TRAIT

    ReplyDelete
  2. Buna ziua!

    Este un loc deosebit. Am ajuns aici in luna de miere, in urma cu zece ani insa imi doresc sa mai revin. Stiu ca s-au schimbat multe lucruri si din fericire sunt realizari pozitive insa, ca de obicei, este loc si de mai bine. Recomand cu caldura un concediu in acest loc de vis. Va doresc o vara frumoasa!

    ReplyDelete