Peru (ep.4)
Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua

Monday, June 03, 201331 Martie, 2013
Ayacucho, Peru


Azi, în a doua zi în Ayacucho, suntem turiști. Nu călători, turiști. Am rezervat un tur cu ghid, cu double-decker-ul la ruinele Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua.

Cu vreo 20 de minute înainte, ne prezentăm în fața agenției. Ne întâlnim cu același grup de șase belgieni cu care am mers în autobuzul de noapte de la Lima. Nu sunt tocmai sociabili așa că nici noi nu facem eforturi să-i abordăm. Ba chiar faptul că sunt belgieni l-am aflat abia spre sfârșitul excursiei.

Eu intru pentru câteva minute în agenție, iar când ies, îl găsesc pe Cristi vorbind cu un tip cu geacă portocalie (destul de dubios îmi pare mie; mai târziu aflu că și lui Cristi i s-a părut la fel). Îl întreba de unde este și făceau puțin small talk. În câteva minute urcăm în autocar, la etajul decapotat și surpriză: dubiosul era din grup. Ei, de unde era să ghicim? Că oricum nu era prima dată când cineva se interesa de originile noastre. Nu de alta, dar sigur nu arătăm a localnici: Cristi ras pe cap, eu albă ca varul.

Despre asta vorbesc.

Tipul cu geacă portocalie e peruan și-l cheamă Jose. A citit pe net că în România sunt castele frumoase și a auzit de Hagi. El e din Lima și a venit în vacanța de Paște împreună cu soția și fiica de 3 ani, Maria-Gracia.

Începem să ne mișcăm, iar după câteva minute ieșim din Ayacucho (numit și Huamanga, cum s-ar putea să-l mai găsiți în ghiduri) și dăm într-un peisaj destul de pustiu și arid, cu vegetație de cactuși uriași.

Prima oprire e la Complexul arheologic Wari, unde începem cu muzeul. Wari e o civilizație care ar fi trăit și s-ar fi dezvoltat între anii 500 și 1000. Aflăm despre ei, printre altele, că erau înmormântați în poziția fetală, ca pregătiți pentru o viață viitoare. În același spirit, li se puneau în mormânt obiecte ceramice cu mirodenii ce le-ar putea fi folositoare într-o altă viață. Alt detaliu interesant e că modificau forma craniului nou-născuților care urmau să devină importante figuri istorice, prin presarea tâmplelor cu pietre. Era un fel de a-i însemna. Nu erau extratereștri, deși Cristi face parte din comunitatea I belive.

Wari

Wari

Continuăm turul cu lecția de curățat și mâncat fructul de cactus și facem cunoștință cu văduva neagră și alte arahnide.Terminăm cu turul ruinelor propriu-zise. Una din cele mai impresionante piese care au rezistat încă e mausoleul pe 4 etaje. Ori de câte ori murea o importantă căpetenie militară, i se ridica un mausoleu unde era înmormântată împreună cu alți 20 de cetățeni și 40 de animale. Fiecare din cele 3 categorii era pe un alt etaj, animalele pe cel mai de jos. Atât cetățenii, cât și animalele erau înmormântați de vii, din nou în spiritul unei vieți viitoare a căpeteniei.


Cu voia ghidului, am rămas cu un suvenir de la parcul arheologic: o bucată de obsidian de 1cm2. Obsidianul e o rocă vulcanică dură, de culoare neagră, transparentă în lumina soarelui, ce era folosită pentru arme. Piatra nu se găsește în zonă, dar se presupune că era adusă de comercianții din sud.

Următoarea oprire: Pampa de la Quinua.

Pampa e un termen din limba Quechua care ar însemna într-o traducere brută un câmp fără vegetație forestieră. Adică fără copaci. Pampa de la Quinua e un astfel de deal de mare semnificație istorică pentru peruani. Aici s-a dat ultima bătălie pentru independența Perului față de spanioli. A fost ridicat un monument în memoria victimelor și ca simbol al victoriei, proiectat, culmea, de un arhitect spaniol.

Simbolic, lupta s-a dat între băștinași și coloniști. Practic a fost o luptă între locuitorii aceleiași zone, în care unii au luat partea patrioților, alții pe cea a realiștilor.

Aici, pe deal (3300m altitudine), avem o pauză de 40 de minute. Putea să fie mai lungă, dar se pare că se plictisesc colegii de autocar. Noi ne găsim de lucru. Ba chiar stăm și la masă, noi și Jose cu familia lui. Nu vă imaginați vreun local sofisticat în vârf de munte. Sunt niște mese de lemn înșirate, cu acoperiș să nu ne plouă în mâncare și o duduie care ne servește. E chiar mai mult decât avem nevoie. Mâncăm fiecare câte o porție de chicharon con papas y choclo (carne de porc făcută într-un un soi de ceaun, cu cartofi și porumb fiert). Printre cele mai bune mese, sigur cea mai ieftină.


Se termină (prea) repede pauza și-o luăm iar din loc. Ultima oprire turistică e în satul Quinua, la artizanatele de ceramică. Localnicii au o pasiune pentru ornamentarea caselor cu miniaturi ceramice.

Și, în fine, ultima oprire, de data asta mai neturistică, e ca să-și ia băieții câte o bere, prilej să socializăm în sfârșit cu belgienii. Îi împrumută lui Cristi un Swiss Army knife să desfacă berea. Facem glume de europeni cum că e obiectul care nu trebuie să lipsească din rucsacul niciunui călător. Ceea ce confirmăm și noi după vreo două minute când îl găsesc pe-al nostru pe fundul rucsacului.

Până în Ayacucho eu îmi exersez spaniola conversând-mă cu soția lui Jose, iar Jose își exersează engleza conversând cu Cristi. Ea zice despre mine că vorbesc o spaniolă mai degrabă specifică Spaniei decât Americii de Sud. Eu, în schimb, cred că mai inventez cuvinte pe care ea nu le înțelege și le atribuie altui vocabular. Pe soția lui Jose o s-o numesc în continuare Josefina, pentru că, spre rușinea mea, i-am uitat numele real. Așadar, aflu despre Josefina că lucreză în turism, chiar la Ministerul turismului. Îmi mai dă niște sfaturi și informații. Cristi află despre Jose că e tot în afaceri cu turism, are o agenție de tururi cu ghid în Lima și ține vreo două ore de curs de Marketing la Universitate. Maria-Gracia doarme.

Ajungem în oraș destul de devreme și alegem să petrecem o după-amiază mai liniștită, în Plaza de Armas, la un suc natural. Oricum la un moment dat se stârnește o ploaie care nu ne lasă prea multe opțiuni.

Practic

Tur cu ghid: Wari & Quinua, 45S/./ pers.
Masa de prânz: Pampa de la Quinua, 21S/./2 pers.

Mai multe detalii practice despre călătoria în Peru găsiți în Ghid practic pentru Peru.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Peru
(1) Drumul
(2) Contraste în Lima
(3) Aventuri în Ayacucho
(5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz
(6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat
(7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă
(8) În sfârșit, jungla
(9) Din junglă, spre Cusco, pe drumul… care drum?
[video]
Jungle (wild)life
Happy people in Peru
Machu Picchu în 43″

You Might Also Like

5 comments

 1. Foarte detaliata vacanta voastra in Peru! O sa ma inspir din ghidul vostru si din articole pentru o viitoare posibila calatorie in acel colt de lume....

  ReplyDelete
 2. M-as bucura sa aud ca ai ajuns pe acolo. Daca planuiesti, poti sa ne ceri oricand detalii.

  ReplyDelete
 3. Super relatarea. Deja ma gandesc la o excursie in Peru si poate o sa am nevoie de anumite detalii. Multumesc

  ReplyDelete
 4. Ce-mi plac mesajele astea! Poti sa ne ceri oricand detalii, iar eu abia astept sa-mi povestesti cum a fost. :)

  ReplyDelete
 5. […] Alte episoade din seria Peru (1) Drumul (2) Contraste în Lima (3) Aventuri în Ayacucho (4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua (5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz (6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat (7) Spre […]

  ReplyDelete