Peru (ep.3) Aventuri în Ayacucho

Wednesday, May 15, 201329-30 Martie, 2013
Lima - Ayacucho, Peru


Din episodul trecut: Terminalul e închis. E Vinerea Sfântă.

Așadar suntem încă în taxi, în fața terminalului Cruz del Sur, fiecare cu groaza de întrebări în minte: Am greșit data? Am greșit terminalul? Chiar nu circulă nimic?? E real ce ni se întâmplă???

Și totuși o întrebare am rostit-o tare: Ayacucho? Răspunsul: Aaah, a Ayacucho si! (Adică spre Ayacucho se pleacă.)

Pfff, hai că ne-am mai liniștit. Coborâm din taxi, plătim, îi mulțumim șoferului cu atâta patos de parcă ne-ar fi negociat el însuși plecarea din Lima și intrăm în sala de așteptare. Avem de așteptat o jumătate de oră în plus, dar ne găsim de lucru. Schimbăm voucherele cu bilete de autobuz, facem check-in la bagajele mari (câtă organizare!), trece repede timpul.

Avem bilete la clasa VIP (semi-cama), cu scaune din piele, care se lasă pe spate mai mult decât cele din avion, cu pătură și un pachețel cu sandwich, suc și dulce, pe care-l lăsăm pentru micul dejun. Ocupăm parterul împreună cu un grup de șase belgieni.

Dormim bine, până pe la 5, că doar n-am scăpat așa repede de problema fusului orar. Oricum peisajul e prea frumos ca să ne supărăm.

Am inclus Ayacucho în itinerariu pentru serbările lor din Săptămâna Sfântă (Semana Santa). Noi urma să prindem doar Sâmbăta Sfântă, dar care se anunța oricum cea mai încărcată în evenimente. Orașul e faimos și pentru cele 33 de biserici, câte una pentru fiecare an din viața lui Iisus.

Catedrala Ayacucho

După un drum de 10 ore, ajungem pe la 7 dimineața în Ayacucho. Recunosc, mă așteptam să arate puțin altfel. Munții sunt arizi și împânziți de case sărăcăcioase, cu aspect de mahala. Și parcă e un praf galben peste tot, în aer. E plin de lume pe trotuare, pe stradă, în autogară (repet, 7 dimineața). Traficul e un haos, există o singură intersecție semaforizată, în toate celelalte are prioritate cine claxonează primul. Niciodată pietonii.

Ayacucho

Ayacucho

Ayacucho

Ayacucho

Bărbați, femei, copii, copii cărând alți copii sunt toți costumați de petrecere sau măcar în dispoziție de petrecere.

Ayacucho

Ayacucho

După câteva indicații de direcție, începem să căutăm un taxi pentru hotel. Îl oprim pe primul, negociem tariful până la hotel și începe să-l caute. Oprește din intersecție în intersecție, întreabă din om în om: Papito, sabes donde esta...? Mamita,...? Se repetă treaba asta de nici-nu-știu-câte ori, între timp, într-o zare, vedem doi cai, un el și-o ea, în actul procreării, în mijlocul străzii. Unde am nimerit?! Totuși, e încă mai amuzant decât frustrant.

La hotel, rezolvăm partea administrativă și intrăm să luăm micul dejun. Am ales un hotel de 3 stele pentru că, de fapt, nu prea am avut de ales. În Săptămâna Sfântă, Ayacucho se aglomerează mai mult ca în oricare altă perioadă, în mod deosebit cu turiști peruani, așa că e riscant să mergi fără rezervare de cazare. Totuși, orașul nu e tocmai turistic, așa că sunt prea puține locurile de cazare cu plată online, engleza o vorbesc puțini, așa că am ajuns să avem în cel mai neturistic loc al Peru (dintre cele în care am fost noi) cea mai scumpă cazare, dar de 3*. Reale, aș zice.

Până să pătrundem în miezul evenimentelor avem de cumpărat biletele de plecare. Cercetăm variantele și ne decidem pentru un autobuz de noapte, peste două zile, spre Ica. Nu avem soles (bani peruani), dar mai avem niște dolari, așa că mergem în căutarea unei case de schimb valutar. Suntem îndrumați spre piață și înaintăm greu prin mulțime, dar ajungem. Schimbăm 100$ și ne întoarcem la agenție să plătim biletele. O domnișoară drăguță ne rezervă două locuri bune, suntem bucuroși că am luat ultimele locuri la clasa VIP (semi-cama), ne și listează biletele și-i dăm banii: 300S/.. Reacția ei: Esto es falso!!! Reacția noastră: WTF?!?

Nicio clipă nu ne-a trecut prin cap să verificăm banii. Una din sute era falsă. Buuun, adică rău. Ce e de făcut? Tânăra e în continuare drăguță. Ne îndrumă să mergem cu poliția peste ei și ne lasă bancnota ca dovadă, deși legea spune că sunt obligați să rețină banii falși. Principala grijă e să nu fi închis între timp șandramaua. Bon de casă, evident, n-avem. Ne bazăm mult pe bunăvoința poliției și intimidarea adversarului.

Găsim două polițiste, chiar de la poliția turistică, le explicăm într-o spaniolă proprie ce ni s-a întâmplat, ele ne cred și mergem la casa de schimb. Din nou înaintăm greu printre oameni, iar când ajungem... e deschis! Femeia vinovată de șarlatanie încearcă trucul cu „nici nu știe cine suntem”, dar nu-i merge. Până la urmă rupe bancnota falsă și ne dă una reală. Polițistele o ceartă pe ea, pe noi ne învață cum să verificăm banii. Am vrea să le arătăm bani de-ai noștri de plastic, dar n-avem. Le mulțumim sincer, ele ne urează sejur plăcut și în sfârșit sperăm să ne putem bucura de Sâmbăta Sfântă, numită și Sabado de Gloria.

În fiecare zi din Semana Santa se întâmplă lucruri diferite. În Sâmbăta Sfântă se eliberează tauri pe străzi, se întâmplă spectacole stradale, cu muzică și dans, sau piramide umane spontane, și în general multă, dar multă lume în piață.

Ayacucho

Ayacucho

Evident, dăm nas în nas cu taurul. Numai că nu e așa de tragic pe cât se arată la știrile Pro TV. Un individ călare pe cal traversează piața aceea aglomerată și apoi continuă pe străzile orașului ținând de-o sfoară lungă de vreo 10m un taur. Taurul n-are nicio treabă cu nimeni, dacă nimeni n-are treabă cu el. Precauți, ne proptim în fața unei uși deschise gata oricând să intrăm în ceea ce nu știm dacă-i vreun butic sau casa omului. Azi sigur e loc de adăpost în caz de urgență.

Ayacucho

În continuare ne plimbăm pe lângă și prin Plaza de Armas, ascultăm fanfarele, admirăm dansurile și dansatoarele. Când încep festivitățile mă înseninez și eu (Cristi a fost senin de la început) și ne dăm seama că pentru asta am venit. Uităm toate incidentele de mai sus. Ne oprim la o terasă interioară, mai ferită, să mâncăm: friptură de vită cu garnitură tipic peruană, la prețuri aproape jumate față de Lima, iar de gust mai că n-aș mai zice... și totuși, bună mâncare! A, și pentru că restaurantele din zona pieței n-au voie să vândă alcool în timpul sărbătorilor, berea ne-am luat-o de la marketul de vis-a-vis.

Ayacucho

Ayacucho

Seara am încheiat-o liniștiți, cu un somn de voie, mai târziu un pisco sour la hotel și admirat priveliștea nocturnă de pe terasă, de pe acoperiș. Cristi a văzut chiar și artificii la miezul nopții.

Ayacucho

Ayacucho

Practic

Transport: Lima – Ayacucho: Autobuz de noapte, 10 ore, 38USD/pers., Cruz del Sur
Cazare: Internazionale Hotel Restaurant (3*), 98USD/cameră dublă/noapte, mic dejun inclus
Taxi: 5S/.
Restaurant: 40S/. / 2 pers.

Mai multe detalii practice despre călătoria în Peru găsiți în Ghid practic pentru Peru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alte episoade din seria Peru
(1) Drumul
(2) Contraste în Lima
(4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua
(5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz
(6) Cusco, o gură de oxigen rarefiat
(7) Spre junglă, pe drumul care dispare de pe hartă
(8) În sfârșit, jungla
(9) Din junglă, spre Cusco, pe drumul… care drum?
[video]
Jungle (wild)life
Happy people in Peru
Machu Picchu în 43″

You Might Also Like

3 comments

 1. Va multumesc pentru cele cateva minute in care am fost si eu cu voi in Ayacucho.Nici nu mai stiu cum am ajuns pe pagina voastra! Ba stati ca mint,mi-am adus aminte.Ca sa vezi cum se leaga lucrurile aparent fara nici o treaba unele cu altele.Totul a pornit de la o stire cum OMV a pierdut vre-o 55 milioane de euro cu prabusurea proiectului Nabuco.Zic hai sa vad cum e in Azerbaijan de unde trebuia sa porneasca conducta.Google maps,vedere satelit,frumos, fara street view cam nasol si atunci am zis ca nu ar strica o vacanta.Partea proasta e ca nu am gasit nici o oferta turistica si tot cautand am dat de voi.Oricum a fost o navigare incununata de succes.Numai bine va doresc!

  ReplyDelete
 2. Multumim si noi pentru mesajul asa de frumos!
  Va dorim cat mai multe minute prin locurile in care ajungem noi, dar, mai ales, cat mai multe zile de vacanta pe unde va propuneti!

  ReplyDelete
 3. […] Alte episoade din seria Peru (1) Drumul (2) Contraste în Lima (3) Aventuri în Ayacucho (4) Wari, Pampa de la Quinua și satul Quinua (5) Din munți în deșert, de la agonie la extaz (6) […]

  ReplyDelete