Palatele Ruginoasa & Miclăușeni

Thursday, May 09, 2013

Au mai rămas două obiective nepovestite din weekendul în Iași și-n jur: Palatul ”Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Castelul Sturza de la Miclăușeni.

Palatul de la Ruginoasa

Palatul "A. I. Cuza" - Ruginoasa, Iasi

Ruginoasa este în județul Iași, la 60km de Iași.

Palatul, deși poartă numele domnitorului Cuza, a fost construit de Costache Sturdza după 1850 și cumpărat de Cuza abia în 1862. Cea mai încântată de achiziție a fost Elena Cuza, cea care s-a și ocupat de amenajare și, mai târziu, de administrarea întregii moșii.

Palatul de la Ruginoasa

Mai vizitasem palatul în școala primară, dar amintirile erau vagi, așa că se cerea o reîmprospătare. În plus, în februarie muzeul a fost redeschis după un serios proiect de restaurare. S-a rezolvat problema umidității, a infiltrațiilor din fundație, au informatizat muzeul și a apărut o hologramă înfățișându-l pe Cuza (kinda’ creepy, if you ask me).Program de vizitare: Marți – Duminică, 10-17

Mai departe, sper că fotografiile fac dreptate palatului.

Palatul de la RuginoasaCastelul de la Miclăușeni

Castelul de la Miclauseni

Miclăușeni este la 67km de Iași și la 20km de Roman (jud. Neamț).

Deși numit castel, este mai degrabă un palat, fiind construit în scop strict rezidențial. A fost ridicat la sfârșitul secolului 19, sub îndrumarea lui George Sturza și a soției Maria. În 1947, Ecaterina Sturdza Cantacuzino a donat proprietatea Episcopiei Romanului, pentru înființarea unei mănăstiri, ceea ce s-a și întâmplat, dar nu pentru mulți ani. Regimul comunist a desființat mănăstirea, iar între 1960 și 2001 palatul a funcționat ca școală pentru copii cu handicap psihic.

Castelul de la Miclauseni

Așezământul monahal a fost reînființat în 1992. Nu a avut loc, încă, un proces amplu de restaurare, ci doar parțial, dar se dorește sincer. Castelul și întreg domeniul este în continuare administrat de maici.

Castelul de la Miclauseni

Pentru mine nu era prima dată la Miclăușeni, ba chiar e un fel de tradiție să mergem de Crăciun, dacă suntem pe-aproape, sau toamna când cad nucile. Oricum e de fiecare dată o plăcere, dar de data asta una din maici ne-a fost ghid, deci am fost cu atât mai câștigată.

Casa Macrina, clădire veche din vremea familiei Sturdza, a fost renovată și transformată în unitate de cazare de 3 stele. Mai multe detalii despre posibilitățile de cazare găsiți aici.

Castelul de la Miclauseni

Program de vizitare: Marți – Vineri, 09-16; Sâmbătă, Duminică, sărbători religioase, 13-17.

Și pentru că leitmotivul acestui blogtrip pare să fie niciun articol fără mâncare (bună), vă mai stârnesc simțurile cu niște preparate de post (insist: bune, bune).Închei seria despre Iași și ale lui minunății arhitecturale, culinare sau vegetale.

Mulțumiri Icar Tours pentru invitație și organizare!

You Might Also Like

0 comments