În blogtrip acasă: La Iaşi.

Tuesday, April 23, 2013

În weekendul ce tocmai a trecut am fost acasă. Dar nu pentru obișnuitul maraton părinți-bunici-mătuși-nepoți, ci la invitația celor de la Icar Tours, din Iași.

Hotel Unirea, IasiPoate vă întrebați ce-ar mai fi de văzut după 25 de ani de locuit în oraș. Încă destule. De vizitat, de experimentat. Cele 3 zile au fost ele însele un experiment, unul social, culinar și mai ales enologic. Despre cum a ajuns acțiunea #vinlaiasi să se transforme în substantiv comun spre colectiv, vă povestesc într-un articol viitor.

Iașul ne-a primit vineri pe seară, numai bine să-l putem vedea luminat, de sus, de pe colina Bucium. Oricum n-ar fi scăpat neadmirat pe noapte, căci Restaurantul Panoramic, de la etajul 13 al Hotelului Unirea, ne-a așteptat cu cina festivă. Festivă, originală și gustoasă! De altfel, Hotelul Unirea ne-a fost și gazda celor două nopți.

Restaurant Panoramic, Iasi

Piept de pui cu ciuperci și sos de sparanghel, trei tipuri de pește de apă dulce într-o supă cremă, piept de pui cu limbă de vită și sparanghel, sufleu de fructe de pădure
Restaurant Panoramic, Iasi

Chiar obosiți cum eram, nu ne-am îndurat să încheiem seara fără o plimbare pe străzile atât de liniștite din centru. Îmi era dor.

Sâmbătă de dimineață am pornit turul de oraș, un maraton ambițios de vizitare a principalelor obiective culturale ale Iașului. Marian ne-a ghidat și întreținut cu povești între vizita la Muzeul Unirii și Galeriile Anticariat ”Dumitru I. Grumăzescu” și mai apoi în Piața Unirii sau pe Ulița Mare.

Pentru mine, Muzeul Unirii a fost o surpriză. Nu-l vizitasem niciodată, fiind renovat și deschis mai de curând. Și poate mai mult decât muzeul în sine m-a fascinat doamna Brândușa cu ale ei povești pe care le-aș mai fi ascultat câteva ore, dacă timpul nu ne-ar fi presat.

Muzeul Unirii, Iasi

Muzeul Unirii, Iasi

Muzeul Unirii, Iasi

Și din nou o surpriză, anticariatul domnului Grumăzescu ascunde niște comori culturale de care n-am știut până acum, deși îi mai trecusem pragul. Biblioteca de cărți în miniatură, printre care exemplarul de 3mm/3mm în care este scris, cu păr de ied, Luceafărul lui Eminescu, dar și alte cărți foarte vechi sunt piese de valori inestimabile.

Anticariat Grumazescu, Iasi

Anticariat Grumazescu, Iasi

În afară de astea, nu ratați poveștile domnului Grumăzescu! Numai să nu fiți presați de timp, că-i place taifasul.

Am aflat, deci, că Ulița Mare e numele ce l-a purtat la început bulevardul de notorietate Ștefan cel Mare. S-a amintit și povestea teilor tăiați și înlocuiți cu salcâmi japonezi, de altfel un subiect controversat. Pe-o parte, e drept că Palatul poate fi văzut acum încă de pe bulevard, din dreptul Mitropoliei, dar păcat că e vărgat de cablurile de alimentare încă neîngropate. Pe altă parte, salcâmii românești ce-or avea în minus față de unii japonezi?

Bvd. Stefan cel Mare, Iasi

Va urma!

You Might Also Like

0 comments