Ghid practic pentru Islanda

Tuesday, March 05, 2013

Anul trecut, pe vremea asta, eram încă în plină febră a pregătirilor pentru vacanța în Islanda. Pe lângă asta, mai stăteam și cu emoția că din moment în moment ar putea erupe vreun vulcan care să paralizeze întreg traficul aerian european. Nu de alta, dar în aprilie, 2010, însăși Islanda fusese sursa unui astfel de eveniment.

Ghid Islanda

Planurile au decurs în ordinea firească, începând cu ideea călătoriei, continuând cu biletele de avion și apoi toate celelalte. Totuși, turneul nu a luat chiar forma gândită inițial, în ideea că am reușit să mai reparăm din greșelile de concepție ale planului. Dar să le luăm pe rând.

Perioada

14 – 22 Aprilie, 2012

Pentru Islanda, luna aprilie este considerată extra-sezon. Noi am ales perioada asta din cel puțin trei motive: pentru că deja plănuiserăm alte două vacanțe pentră vară, pentru că ne doream prea mult să ajungem acolo, ca să mai amânăm pe 2013, dar și pentru că aprilie e ultima lună când mai sunt speranțe de a vedea Aurora Boreală.

Și tot pentru că mai aveam alte vacanțe plănuite, a trebuit să ne limităm la o săptămână, din care efectiv în Islanda au fost 6 nopți, 5 zile. Evident, prea puține.

Temperaturile în aprilie sunt între 5-10 grade ziua, mai scăzute noaptea, iar soarele apune în jur de 21:30, dar cu lumină încă spre 22:30. Noi am prins toate zilele cu soare! Cred că am și avut noroc.

Bilete de avion

Ruta: București – Londra (Luton); Londra (Gatwick) – Reykjavik și retur

Biletele le-am cumpărat cu 5 luni înainte. Cu 6 luni înainte cred că am fi găsit ofertă și mai bună.

Zborul București – Londra (Luton) a fost cu Blue Air, iar Londra (Gatwick) – Reykjavik (Keflavik) cu Iceland Express.

Între timp Iceland Express a fost cumpărată de Wow Air, care are curse către Reykjavik din Londra, Copenhaga, Berlin, iar pe timp de vară multe altele. Găsiți lista aici.

Alte companii care operează pe aeroportul din Keflavik găsiți aici. Mi-au atras atenția EasyJet, care tradițional are bilete ieftine, dar și FlyNiki/AirBerlin care au plecări și din București. Totuși, am încercat să fac o simulare de rezervare și nu am reușit, fie pentru că nu există această rută directă, fie nu mă încadram în orarul lor de zbor. Poate merită investigat.

În Londra am stat o zi jumătate la dus, o zi jumătate la întors.

Preț bilete de avion: 100(B-L)+250(L-R)=350 euro/pers.

Cazare

Ghid Islanda: Cazare Reykjavik - Hostel KEXToate cele 6 nopți le-am stat în Reykjavik, la hostelul KEX, sau cel mai cool hostel, după cum l-am mai numit, și pe deasupra mai are și vedere la ocean. Îl recomand!

Preț cazare: 300 euro / 6 nopți / cameră dublă (baie comună)

9 euro / mic dejun / persoană (opțional)

Mașina

Ghid Islanda: Inchiriere masinaPentru că urma să fie prima dată când închiriam o mașină, nu ne-am pus problema de la început că am putea-o face. Pe măsură ce făceam planurile de vacanță ne-am dat seama că ar fi bine să avem o mașină să mergem la vânătoarea de Auroră sau ca să ajungem la Laguna de gheață și alte locuri mai inaccesibile.

De altfel, dacă am fi avut în minte de la început această idee, probabil n-am mai fi optat pentru o cazare completă în Reykjavik, ci ne-am fi căutat pe traseu, pe măsură ce-l parcurgeam.

Câteva lucruri bine de știut despre închirierea unei mașini:

 1. Trebuie un card de credit al celui care va fi șofer principal, având o limită maximă suficient de mare să acopere garanția (de obicei>1000euro).
 2. Se poate adăuga, contra unei taxe de câțiva euro/zi un al doilea șofer. Acesta nu mai are nevoie de card de credit suplimentar.
 3. De obicei există o limită de vârstă a șoferului, care diferă de la o țară la alta și chiar de la o companie la alta. Verificați înainte să purcedeți!
 4. Puteți obține un preț mai bun dacă vă folosiți de ofertele companiei aeriene de la care ați luat biletele de avion.
 5. Luați mașina direct din aeroport. Este cel mai comod.
 6. Mașina o luați cu rezervorul plin și trebuie să o returnați la fel. Există benzinării în zona aeroportului.

Preț închiriere mașină: 175 euro / 6 zile.

Tururi ghidate pe care le recomand
 1. 1.     Snorkeling (Silfra): dive.is
 2. 2.     Whale watching: www.specialtours.is

Dacă ar fi să repetăm experiența, am alege o vacanță mai lungă, de cel puțin două săptămâni, pentru a putea face înconjurul insulei cu mașina (1300km). Probabil că am opta și pentru cazare la cort.

Și pentru că am încercat deja Islanda în extra-sezon, când e într-adevăr mai liniștită și foarte plăcută, data viitoare am prefera să fie vara, pentru temperaturi ceva mai mari dar mai ales pentru a experimenta soarele de la miezul nopții.

Drum bun și o vacanță minunată!

Ghid Islanda: Apus


You Might Also Like

1 comments

 1. [...] Alexandra a documentat toata pregatirea ei pentru calatoria in Islanda, si ne da sfaturi pretioase, adunate intr-un ghid practic. [...]

  ReplyDelete