Ghid practic de călătorie

Friday, March 01, 2013

Încep o serie nouă de articole cu titlul ”Ghid practic pentru...” diferite țări, orașe, locuri celebre sau mai puțin celebre, cu informații, trucuri, greșeli și, în general, tot ce-am învățat despre locurile în care am ajuns. Mai mult, e un proiect pe care intenționez să-l continuu mai ales pentru destinațiile ce vor urma. Cu proiectul în minte, cu siguranță voi da mai multă atenție detaliilor practice, asta când nu mă fură peisajul.

Sunt convinsă că vă plac poveștile picante, aventurile și chiar descrierile, dar mai ales fotografiile. Totuși, la fața locului,  aspectele pragmatice sunt cele despre care îți vei fi dorit să citești mai mult înainte. N-are rost să irosești timpul de vacanță, întotdeauna prea scurt, cu treburi logistice care ar putea fi aranjate sau cunoscute de acasă. Nu vă îngrijorați că pierdeți din spontaneitatea călătoriei. Sunt destule variabile care să v-o asigure.

În acest episod pilot voi enumera câteva instrumente de care ne folosim în plănuirea vacanțelor și alte informații generale despre cum se ajunge de la idee la turneu.

Ideea

Depinde. Ideea poate apărea în moduri complet diferite: o dorință dintotdeauna, o ofertă la biletele de avion, poftă de un city-break sau invitația de la familie sau prieteni. Deja nu se mai pune problema dacă, ci când? sau unde?.

Biletele de avion

Nu insist pe alte mijloace de transport pentru că nu merg (de obicei) cu trenul, iar cu mașina e simplu: Push the pedal to the metal! (Pedala la podea.)

Instrument: www.skyscanner.ro

E site-ul pe care-l folosesc mai ales în scop informativ, pentru prețuri, dar și pentru lista de companii ce operează o anume destinație. Tot de aici mă inspir pentru diferitele variante de orar. Unele companii pot avea câte 2-3 zboruri pe zi, altele tot atâtea pe săptămână către un același aeroport.

După ce setez bugetul maxim și orarul convenabil, iau la rând site-urile companiilor care au trecut filtrul și verific local dacă prețurile corespund. Unele companii pot avea oferte care să nu fie vizibile paginilor de tipul skyscanner. De cele mai multe ori motorul de căutare este de încredere. Achiziția o fac direct de pe site-ul companiei.

Sunt destinații pentru care căutarea cu plecare din București (sau orice alt oraș din țară) nu va returna niciun rezultat. De asemenea, pentru o anume locație poate fi mai ieftin să plecați din alt oraș european, cum ar fi Londra, Madrid, Roma, pentru care puteți găsi variante low-cost la zborul din București. Ca să le identificați, intrați pe pagina web a aeroportului la care vreți să aterizați și căutați lista companiilor care-l operează și/sau lista orașelor cu care aeroportul are legătură directă.

Avantajul acestei ultime soluții e, de obicei, prețul, poate chiar semnificativ mai mic.

Dezavantajele sunt:

De cele mai multe ori, orarul celor două companii nu se potrivește, astfel că ori se ajunge la a pierde câte 10-20 ore prin aeroport, ori chiar la a mai zăbovi o zi în plus în orașul de escală. Eu prefer varianta a doua.

Dacă totuși găsiți o variantă cu doar 2-6 ore de escală, riscul e că puteți pierde al doilea bilet dacă primul zbor își schimbă orarul.

Un alt subiect este când se cumpără biletele de avion. Răspunsul corect e: din timp. Last-minute-ul funcționează, poate, (eu nu l-am testat) pentru o persoană. Deja dacă sunt două sau mai multe, e foarte dificil. Eu le iau cu 5-6 luni înainte, când se lansează ofertele pe anotimp.

Despre închirierea unei mașini voi povesti în ghidurile particularizate pe destinații (Islanda, Irlanda).

Cazarea

Instrumente: www.hostelworld.com, www.booking.com

Cele de mai sus sunt pentru destinații în afara României. În general hostelworld are prețuri bune pentru că promovează hostelurile care sunt din principiu mai ieftine. Am găsit totuși oferte bune și pe booking, mai ales în extra-sezon.

Primul din listă îmi place și pentru că are un sistem foarte bun de review-uri, localizare pe hartă, și filtrare după diverse preferințe. Să nu aveți prejudecata că la hostel se doarme cu străini în cameră. Cele mai multe au și camere duble. Când mergem în doi alegem o astfel de cameră, iar când mergem în grup profităm de prețurile foarte bune la camerele cu mai multe paturi.

Tururi ghidate

Oricât de backpacker (cu rucsacul în spate) ai fi, sunt locuri în care nu poți sau nici nu ai voie să ajungi fără a fi însoțit de un ghid autorizat. La fel, sunt activități, cu sau fără costumație specială, pentru care e nevoie de mai multă logistică decât te poți ajuta de unul singur.

Instrumente: www.tripadvisor.com, www.lonelyplanet.com

Cele două sunt site-uri de informații, review-uri și cu forum despre călătorii și tot ce implică ele.

Nu iau întotdeauna prima agenție din top, ci studiez intens părerile celor care au experimentat deja și fac o alegere după preț și intuiție, seriozitate și (foarte important!) posibilitatea de rezervare online.

Cele de mai sus sunt doar un schelet al planificării unei vacanțe, mai precis unei vacanțe de-a noastre, căci sunt și multe alte moduri de a călători. De exemplu, nu am menționat cortul pentru că suntem abia la început cu asta, nu avem suficientă experiență să împărtășim. Nu am zis despre trenuri pentru că, de cele mai multe ori, le folosim pe distanțe scurte, nu facem din asta un mod obișnuit de deplasare. Nu am zis despre cum planificăm o excursie în România, pentru că deja s-ar aduna suficiente informații pentru un nou articol.

Voi reveni cu ghidurile particulare ale diferitelor destinații prin care am călcat.

Țineți aproape!

You Might Also Like

4 comments

 1. Multumesc frumos pentru ghid, te astept cu mult mai multe astfel de postari, nu de alta dar ar fi si pacat sa le ti pentru tine, unii dintre noi chiar calatorim si chiar avem nevoie de astfel de sprijin.
  Multumesc si sper ca afirmatia mea este vazuta ca un sfat.

  ReplyDelete
 2. Merci și eu de încurajare! Mă bucur că-l găsești util, deci cu atât mai mult voi continua seria. Deja mai e un ghid despre Islanda, dacă te tentează.
  Te mai aștept pe aici! :)

  ReplyDelete
 3. foarte utilă ideea ta și sunt sigură că o să prindă bine cititorilor. cred că o să fie genul de material pe care îl printezi și îl iei după tine :)

  spor la scris!

  ReplyDelete
 4. Merci!
  Cam asta as vrea sa iasa. :)

  ReplyDelete