Valencia, city-break de 16 zile (1)

Monday, February 04, 2013

Septembrie, 2006

Povestea despre Valencia are două aspecte, o dată cel socio-cultural-turistic, adică ce oameni, ce locuri, ce activități, și al doilea, cel logistic, despre cum am ajuns să experimentez Valencia în 16 zile cât alții nici într-o lună.

Primaria Valencia

Am ajuns la Valencia prin proiectul Summer University al unei organizații studențești, cu filiale prin toată Europa. N-a fost nevoie decât de o scrisoare de intenție (convingătoare), de multă răbdare, de la momentul când am aplicat și până când am aflat răspunsul, și de puțin noroc, nu de alta, dar Valencia a fost alegerea și a multor altor studenți europeni.

ValenciaTeoretic, proiectul era un curs de limbă și cultură spaniolă, organizat de un grup de studenți din Valencia pentru 25 de studenți europeni. Practic, au fost două săptămâni de socializare și petreceri în contextul diferitelor excursii și activități propuse de membrii spanioli ai organizației.

Valencia turistică

Am început cu un tur al orașului în autobuzul turistic, clasic, dar potrivit, mai ales pentru cei care n-au venit cu itinerariul gata făcut de acasă. Numai bine trageți cu ochiul la ce are Valencia de arătat și alegeți apoi ce să aprofundați. Plus că nu trebuie irosită nicio oportunitate de plimbare cu double-decker-ul.

Valencia - Autobuzul turistic

Printre catedrale, piețe și turnuri de cetate ceea ce atrage atenția e totuși opera arhitectului Calatrava, anume complexul numit Orașul Artelor și al Științelor. Cuprinde Oceanograful, care e cel mai mare acvariu din Europa, un cinema IMAX și de proiecții digitale, muzeul de științe și o sală de operă.

Orasul Artelor si al Stiintelor, Valencia

Am profitat de cât mai multe din cele ce pune complexul la dispoziție: am vizitat acvariul, am fost la un spectacol cu delfini, iar la cinema am vizionat un documentar 3D (before it was cool), cu o cască gen Star Trek în loc de ochelarii care se folosesc acum.

Oceanograf, Valencia

Acvariu, Valencia

Spectacol cu delfini, Valencia

Mini-orașul se întinde pe aproape 2km în lungul fostei văi a râului Turia, al cărui curs a fost deviat. De altfel, întreaga vale a fost amenajată cu parcuri, locuri de joacă și terenuri de sport. Cred că e locul și ideea care mi-au plăcut cel mai mult din oraș.

Valea raului Turia, Valencia

Tobogan Gulliver, Valencia

În aceeași vale, într-unul din parcurile de joacă, e și o sculptură a lui Gulliver culcat, în mărimea lui naturală din poveste, cu diverse părți ale lui pe post de tobogane, pentru ăia mici, sau pentru ăia mai mari și mai curajoși.

În una din primele seri, am prins un spectacol cu foc și artificii, probabil în spiritul de piromani al valencienilor, mai ales dacă îl pun în legătură și cu festivalul Las Fallas care are loc în Valencia în fiecare an, în martie.

Spectacol de foc, Valencia

Spectacol de foc, Valencia

Monumente

Dintre obiectivele istorice, am vizitat Biserica Santa Catalina, una din cele mai vechi ale orașului (sec. 14), unde au și ghid audio pentru detalii. Eu recomand și Turnurile Serranos pentru că sunt un simbol al Valenciei, fiind una din cele 12 porți ale fostei cetăți, dar și pentru vederea de sus asupra orașului, pe principiul orice turn trebuie cucerit.

Turnurile Serranos, Valencia

În natură

Au fost și două ieșiri în natură, ambele foarte plăcute și bine-venite: coborâre cu bicicleta de pe muntele El Garbi și o plimbare cu barca pe laguna parcului natural Albufera.

Pe Garbi am ajuns cu trenul, autocarul și câteva sute de metri de urcare la pas și am coborât pe bicicletă de la poalele vârfului, iar apoi din nou cu trenul până în Valencia.

Muntele Garbi, Valencia

La doar 10km la sud de Valencia, parcul natural Albufera e cea mai bună și apropiată opțiune pentru o escapadă dintre betoanele înfierbântate ale orașului chiar și la sfârșit de septembrie. Să nu vă uitați pălăria, esențial!

Parcul natural Albufera, Valencia

Petrecere în costume, ValenciaInedit

Am păstrat pentru sfârșitul primei părți una din experiențele chiar deosebite: balul mascat.

N-a fost chiar un bal, ci mai degrabă o petrecere în costume și n-a fost într-o sală, ci pe străduțele uneia din suburbiile Valenciei. Deși miezul distracției era în centru, petreceri spontane erau pe toate trotuarele sau improvizate prin garaje.

Despre orășelele din jurul Valenciei, în episodul următor: Valencia, city-break de 16 zile (2)

Credit foto: Colegii de experiență

Valencia

You Might Also Like

2 comments

  1. [...] scris în articolul trecut mai multe despre orașul Valencia și ceva mai puține despre împrejurimile ei, așa că recuperez [...]

    ReplyDelete
  2. [...] Aflam ca in Spania mai exista si alte orase in afara de Barcelona, cum ar fi Valencia, un oras care are celebrele puncte de interes: piete, catedrale si o cetate, insa si ceva in plus: este Orasul Artelor si al Stiintelor. [...]

    ReplyDelete