Un coaster, o poveste: Rio de Janeiro

Sunday, January 20, 2013

Articolul face parte din seria Suveniruri de colecție.

Din nou din categoria nu eu am fost, ci el, eu doar vă povestesc.

Despre care mai e statusul colecției de coastere nu v-am mai zis de mult. Printre cele mai noi exemplare sunt unele aduse tocmai din America de Sud, din Brazilia, mai precis, de la Rio de Janeiro. Sunt coastere ale berilor Brahma Black și Brahma Chopp, nume ce-o să apară și în rândurile de mai jos.

Suveniruri, coaster, Rio de Janeiro

Am profitat de context și am adunat în articol tot ce-am învățat despre voia bună pe plaje și la terasele din Rio.

Ipanema sau Copacabana?

Brazilienii preferă Ipanema, deși e mai îngustă și întotdeauna aglomerată, așa că fanii Copacabana se pot relaxa pe o plajă ceva mai aerisită.

Ipanema, vedere de pe bicicletă

Plaja Ipanema, Rio de Janeiro

Copacabana

Plaja Copacabana, Rio de Janeiro

Plaja Copacabana, Rio de Janeiro

Artă la Copacabana

Arta din nisip, plaja Copacabana, Rio de Janeiro

Baruri sau terase?

Terasa la CopacabanaBaruri sau puburi nu prea există. E posibil ca primăvara-vara continuă să aibă ceva de-a face cu asta. Terasele sunt în schimb multe, mai ales în lungul plajelor, și ceva mai puține în oraș. Sunt în aceeași măsură pentru mâncare, băutură și socializare.

Mai comun decât să ai o terasă preferată e să te fi oprit la cel puțin 3 terase diferite într-o aceeași seară. Poate doar brazilienii vorbăreți și sociabili să vă țină mai mult într-un loc. Nici muzica live nu e un motiv rău să mai zăboviți, ba e chiar ceva comun, fie a formațiilor atașate localurilor, fie de la artiști ambulanți.

Terasele, cele mai multe dintre ele, nu sunt pretențioase, nu au reguli nici măcar nescrise, nu impun nici ținută, nici postură, nici un buget generos, poate singura așteptare de la client e să se simtă bine, iar cei de-ai locurilor sigur vor face tot posibilul să se întâmple.

Suvenir de la terasă: insecta, nu ceasul.

Suvenir Copacabana, Rio de Janeiro

Cu ce băutură nu dați greș?

Caipirinha & Agua de CocoDacă sunteți pentru prima dată la o terasă în Rio sau orice alt oraș brazilian, meniul Caipirinha & Agua de Coco e cea mai potrivită alegere. Caipirinha e faimosul cocktail pe bază de Cachaca și lămâi verzi, iar Agua de Coco e nuca de cocos însăși, decapitată pe loc cu o macetă și căreia i se aplică un pai. A, și nu vă luați după aparențe. Cineva îmi spune că cea mai bună Caipirinha a băut-o la o terasă ce arăta mai mult a spațiu de depozitare și a costat fix 5 reali (8 RON), asta la o terasă de la Copacabana.

Palmier, nuca de cocos

Bere Antarctica, BraziliaTot dintre experimentele braziliene e și berea Antarctica, bere ținută la sub 0 grade. Principalul concurent al acesteia e Brahma, dar mi se șoptește că prima e mai bună. Alte branduri populare sunt Bohemia, Itaipava și chiar berea internațională Skol. Berea se servește extrem de rece, în mini-pahare, probabil să nu aibă timp să se încălzească și nici efervescența să nu și-o piardă.

Ploaia. Ce faceți când plouă?

Ploaia stârnește cele mai reușite petreceri spontane, îi alungă pe cei de pe plaje direct la terase, mișcările timide pe ritm de samba se transformă în adevărate demonstrații de dans, iar cei aflați în trecere sunt invitați și chiar corupți la petrecere, uneori chiar de către personalul teraselor.

Așadar, nici măcar vremea nu poate strica buna dispoziție, iar dacă ziua nu e dintre cele mai bune, terasele din Rio sunt locul, dar mai ales oamenii, pe care să-i căutați.

You Might Also Like

0 comments