Interviu cu un prieten: Viață de expat în Bahrain

Friday, January 25, 2013

Radu locuiește de ceva vreme în Bahrain, suficient să fi adunat deja informații și povești, așa că l-am rugat să ne împărtășească parte din ele. Deși nu e dintre țările cap de afiș la ofertele agențiilor de turism și nici printre destinațiile preferate de călătorii independenți, dacă se întâmplă să ajungeți în zonă, rândurile de mai jos v-ar putea fi foarte utile.

De când locuiești în Bahrain?

Din iunie 2012.

3 lucruri care îți plac în Bahrain și nu le ai în România.

Prețul benzinei foarte mic (în jur de 80 bani pe litru), amabilitatea vânzătorilor și implicit calitatea serviciilor.

4 lucruri de care ți-e dor din România și-ți lipsesc în Bahrain.

Lucrul care îmi lipsește cel mai mult de când sunt în Bahrain este familia. Fiind obișnuit să-mi văd părinții, bunicii și în special prietena foarte des, pot spune că acomodarea din acest punct de vedere a fost și este destul de dificilă.

Un alt aspect important de care nu cred că am fost conștient încă de la început, dar care mă urmărea în subconștient, a fost lipsa verdeții și a variației de relief. În fiecare dimineață când te trezești ai senzația că retrăiești aceeași zi. Vremea este mereu la fel, fie vară, toamnă sau iarnă, soarele e mereu pe cer. Acest lucru îți creează iluzia că trăiești aceeași zi la nesfârșit.

Bahrain

De asemenea, lipsa prietenilor este greu de compensat mai ales că la început singurătatea mi-a ținut companie. Este adevărat că întâlnești oameni noi, te împrietenești cu ei dar mereu printre străini tot un străin vei rămâne. Atât tu față de el, cât și el față de tine. Obiceiurile, educația și stilul de viață creează anumite diferențe peste care este greu să treci.

Deși de cele mai multe ori avem tendința de a urî frigul, de a ne dori să fim mereu la căldură, corpul nostru este obișnuit și legat de clima din țara în care ne-am născut și crescut. În lunile octombrie și noiembrie, fără să vreau începusem să simt lipsa vremii reci și capricioase.

Cum îți ocupi timpul liber? Activități de seară, de weekend sau ocazionale.

Datorită faptului că serviciul este foarte aproape de casă, timpul liber este într-o cantitate mai mare comparativ cu cel din București. Problema este uneori cu ce îl poți umple. Fiind o fire sportivă și având ceva facilități în clădirea unde sunt rezident, îmi pot ocupa acest timp liber în mare parte cu sala de forță, ceva piscină și, de ce nu, uneori și saună pentru relaxare sau alergări în diferitele parcuri de pe insulă.

Care e cea mai recentă activitate cu care ai ieșit din rutină?

O experiență foarte plăcută care a spart rutina a fost participarea la semi-maratonul Bahrainului în data de 6 ianuarie, când am reprezentat organizația căreia îi sunt membru – Asociația Festina Lente. A fost ceva inedit atât prin prisma faptului că a fost primul concurs în afara țării, cât și prin distanța acoperită de 21.1 km. Primul gând a fost de a participa doar pentru a vedea ce înseamnă un semi-maraton, pentru a câștiga experiență și, de ce nu, prieteni noi. În final totul a ieșit chiar mai bine decât am sperat atât prin rezultatul concursului, cât și prin experiența extraordinară acumulată și tocmai în acest sens aș dori să atac maratonul din luna februarie. Pe viitor, dacă timpul îmi va permite, aș dori să pot călători și, de asemena, participa la competiții prin Emiratele Arabe Unite.

Ce recomanzi unui "rătăcit" în Bahrain, de făcut sau de văzut? Pentru un weekend in Manama, pentru o săptămână pe insulă sau pentru mai mult timp.

Bahrainul, deși este o insulă destul de mică, pe care o poți acoperi cu mașina în maxim 2 zile, are destul de multe ce pot fi vizitate.

Unul din cele mai faimoase locuri îl reprezintă Tree of Life sau Copacul vieții, un arbore ce se află în mijlocul deșertului de mai bine de 200 de ani.

Tree of life, Bahrain

De asemenea, se pot vizita diferite muzee cum ar fi Muzeul Național de Istorie sau Muzeul Petrolului.

Muzeul Petrolului Bahrain Bahrain Fort

Prezența europenilor este bine conturată prin numărul de forturi construite de portughezi acum câteva sute de ani în încercarea de a stăpâni golful, Arad Fort și în special Bahrain Fort reprezentând o puternică mărturie.

Bahrain Fort

Discutând despre partea nouă, modernă, a Bahrainului ne putem îndrepta privirea către circuitul de Formula 1.

Ca orice țară din zona golfului care își dorește să atragă turiștii, Bahrainul nu duce lipsă de restaurante. Sunt străzi întregi dedicate restaurantelor: în Juffair, o stradă plină cu restaurante și fast-food-uri americane sau în Adliya, unde se află restaurante exclusiviste unde rezervarea se face cu câteva zile înainte. De asemenea, în Bahrain regăsindu-se o mare comunitate de indieni, nici restaurantele cu specific indian nu lipsesc, de la cele accesibile oricărui indian, până la cele de lux. Nici bucătăria arabă, italiană sau chinezească nu sunt uitate. Astfel că, dacă doriți o masă în oraș, veți avea de unde alege.

Un alt aspect mai puțin cunoscut este faptul că o mare parte din suprafața Bahrainului este construită artificial. Cartierul în care sunt cazați expații, Juffair, a fost construit pe pământ artificial, iar atât în nordul insulei cât și în sud există complexuri de insule artificiale, asemănătoare celor din Dubai, în care au fost dezvoltate cartiere exclusiviste.

Care ar fi câteva aspecte bine de știut din punct de vedere cultural și social? Ce e bine să nu faci, ca turist european, bărbat sau femeie, în contextul diferențelor culturale?

Trebuie specificat că, din zona Golfului, în Bahrain există cea mai multă libertate din toate punctele de vedere. În primul rând, ca turist este bine de știut că în urma lăsării întunericului este bine să nu călătorești în sudul insulei, în special în satele mai izolate.

Decembrie in Bahrain

Ca în toată lumea arabă, atingerea unei femei este considerată o insultă.

Fiind o țară în care comunitatea indiană este foarte mare, majoritatea persoanelor care prestează servicii sunt indieni. În acest caz este bine ca turistul să fie foarte atent și să nu se lase păcălit de zâmbetul și de amabilitatea excesivă, deoarece, cu cât ești mai darnic și mai permisiv, cu atât aceștia ți se vor sui in cap mai repede, iar prețurile serviciilor vor crește.

Cum sunt prețurile la produsele de bază? Apa, pâinea, berea și benzina.

Este țara în care benzina este mai ieftină decât apa. Mâncarea este ceva mai scumpă, dar nu cu mult comparativ cu prețurile din Romania, însă calitatea este superioară. Dacă ești obișnuit să consumi carne, prețurile sunt și cu 70% mai mari. În schimb, o persoană vegetariană nu ar fi afectată foarte mult la buzunar.

Pentru alcool, spre deosebire de Europa, există magazine speciale din care poate fi achiziționat. Berea și, în special, tăria au un preț accesibil. Cumpărată din magazin, berea ajunge la 5-6 lei, însă într-un bar poate depăși 35 lei. Vinul, în schimb, este ceva mai scump, însă calitatea lasă foarte mult de dorit. Prețul celei mai ieftine sticle de vin este de 100 lei.

Cum simți prezența armatei americane în zonă?

Bahrain
În primul rând prezența armatei americane se face simțită prin numărul mare de restaurante specifice și mai ales prin strada special creată, majoritatea lor fiind prezenți în Bahrain împreună cu familia. În general fiecare clădire are cel puțin un etaj ocupat de armată, asta mai mult pentru siguranța lor. De asemenea, aceștia sunt singurii pe care, pe lângă indieni, îi poți vedea mergând vara pe jos sau pe bicicletă. Sunt firi foarte sportive, în sălile de forță găsindu-se permanent cel puțin un soldat.


În încheiere...

Bahrainul este ceva nou, ceva diferit față de ceea ce suntem obișnuiți să vedem în jurul nostru. Nu pot spune că recomand sau nu vizitarea acestei țări. Acest lucru depinde de fiecare persoană în parte, de capacitatea de adaptare a fiecăruia. Din proprie experiență pot spune că Bahrainul este o țară a expaților, în care oamenii vin mai mult să lucreze decât să viziteze. Pentru mine a fost o experiență extraordinară în care am descoperit o altă parte a lumii, pe care deși o vezi la televizor, ai tendința să crezi că este ceva fictiv până nu pui piciorul în acel loc. Am învățat că, deși vrem să scăpăm de România, casa va fi mereu casă, indiferent de greutățile întâmpinate.

Bahrain

You Might Also Like

3 comments

 1. [...] locuiește de ceva vreme în Bahrain, suficient să fi adunat deja informații și povești, așa că echipa in-turneu.ro l-a  rugat [...]

  ReplyDelete
 2. Interviul este mai mult decat superb, sper ca ai avut succes cu el!


  Pozele sunt incredibil de clare, ai folosit vrun aparat special?

  Imi mai place si faptul ca au o dimensiune ideala, nu sunt tocmai uriase asa cum vad in unele postari, ar fost mai interesant daca le faceai mai mici si le puneai sub forma de galerie, insa este doar o parere este ok si asa.

  ReplyDelete
 3. Merci de aprecieri!
  Majoritatea pozelor sunt facute cu un bridge.
  Cat despre incadrarea lor, depinde de articol. Chiar ultimele doua articole (cele despre Valencia) au si o astfel galerie.

  ReplyDelete