Îndrăgostită de un masai

Tuesday, January 15, 2013

Indragostita de un masai - Corinne Hofmann... de un bărbat înalt și foarte frumos, cu părul lung și roșu, care în apusul de soare, arată ca un zeu tânăr. Cine sunt personajele? Ea e o mzungu în Kenya. El e un războinic-masai. Ea e o elvețiană în vacanță, el un masai ce dansează pentru turiști.

”Îndrăgostită de un masai” e povestea adevărată a tinerei Corinne Hofmann, a cărei vacanță în Kenya i-a schimbat întreg cursul vieții. Cartea scrisă de ea însăși e fără pretenții stilistice, dar cu suficient talent de istorisire cât să te prindă din primele 10 pagini. Intră în multe detalii, totuși fără să debordeze, cu fiecare amănunt vrând să întregească decorul fizic sau socio-cultural din jurul poveștii. În final ia forma unui roman de dragoste.

Poveștile sunt din Kenya anilor `80, câteva în Mombasa sau Nairobi, altele în satele aproape izolate ale țării, de altfel cea mai generoasă sursă de întâmplări autentice. Aceleași întâmplări scot în evidență și diferențele culturale între o europeană și localnici, din unghiul celei care nu doar le vede, ci le trăiește.

Obiceiuri și tradiții, multe și unele incredibile, întâmplări previzibile sau neprevăzute, diferite caractere, nu prea multe să nu satureze, dar suficiente să închege povestea, se găsesc toate în rândurile scrise de Corinne.

Cu fiecare capitol ziceam tot mai des eu nu aș face așa ceva, pentru că fie n-aș alege să le fac, fie n-aș putea. Cu toate astea, mie mi-a plăcut de Corinne. În diferite episoade o vedeam în caracterul ei când pe mama, când pe mine, mai ales în toate pățaniile cu mașina,  dar și în ipostaza de a cere ajutor de la tot felul de străini. Da, m-a învățat mama să nu mă încred în străini, dar mintea funcționează altfel când ești în impas.

Senzația care mi-a rămas la final de carte nu a fost neapărat dorința de a vizita Kenya (deși mi-ar plăcea mult!) ci mai degrabă că dacă voi ajunge vreodată prin locurile alea, printre oamenii aceia, îi voi înțelege. Le voi putea găsi explicații în comportament și atitudine. În continuare cred că e o cultură mult diferită de cea europeană, atât de diferită încât îmi permit să vorbesc de o cultură comună europenilor. Totuși, informația din carte, pusă în forma unei povești, deci mai ușor de asimilat, mai taie din barieră. E confortul psihologic al elementului cunoscut.

Cartea e prima din seria celor patru scrise de Corrine Hofmann, toate în decorul Africii, celelalte trei titluri fiind Adio, Africa, Revedere în Barsaloi și Africa, dragostea mea. Am început deja Africa, dragostea mea, totuși fără să le fi citit pe cele două din mijloc, din motiv de... greșeală. Înainte să cumpăr o carte citesc pe diagonală descrierile, să nu cumva să stric surpriza. Așa că, despre cărțile 2 și 3 am aflat abia când am început-o pe ultima și nici răbdare nu mai am să aștept până mi le iau.

Nu garantez că Îndrăgostită de un masai v-ar face poftă de Kenya, sau de Africa în general. Dar, dacă v-a tentat vreodată Kenya, sau chiar e una din viitoarele destinații de vacanță, printre pregătiri și planuri, faceți-vă timp și de-o lectură, de o poveste.

You Might Also Like

4 comments

 1. Stiam de carte mai demult, dar abia anul trecut am citit-o. Mi-a placut! As vrea sa le citesc si pe restul, desi am inteles ca nu ar fi la fel de bune. Dar tot o sa le incerc!
  Pe tot parcursul lecturii si eu am gandit la fel "eu nu aș face așa ceva!" :))
  Spor la citit! Sa ne spui cum este dupa!

  ReplyDelete
 2. Merci! Promit sa revin cu amanunte cand termin, numai ca deja am ajuns aproape de jumate si nu s-a intamplat nimic...

  ReplyDelete
 3. Am citit inca una din sirul urmator si acum o citesc pe cea mai recenta: "Africa, dragostea mea". Mi se pare o carte motivationala - prezinta viata femeilor africane din ghetoul Kenyei.

  ReplyDelete
 4. Am terminat și eu ”Africa, dragostea mea”. Are într-adevăr o parte motivațională. Dar o să-i dedic un articol întreg în curând.

  ReplyDelete