Torino by night

Tuesday, November 13, 2012

Despre Torino ca oraș turistic v-am mai povestit aici și în continuare vă încurajez să nu-l ocoliți dacă sunteți în zonă.

Dacă se întâmplă chiar să rămâneți peste noapte, o plimbare de seară pe străzile centrale și printre monumentele discret luminate e chiar plăcută.La un moment oarecare al plimbării sigur veți ajunge în Piazza Castello.

De acolo, mergeți pe via Po, pe sub arcade, prin galeriile populate de pizzerii și gelaterii, până dați de Po, adică de râul Pad (cum l-am învățat noi la geografie).Noi am făcut și un ocol pe strada Carlo Alberto, spre o piață unde se găsește Biblioteca Națională, în căutarea unei gelaterii.


E gelateria unde am mâncat, acum 6 ani, cea mai bună înghețată din lume, cu gust de ciocolată fiiină de casă. Ar fi fost o poveste bună să o găsesc, iar înghețata să aibă același gust. Numai că nu mai recunoșteam mai nimic din cum era odată amenajată piața. Data viitoare... poate cu mai multă perseverență și documentare.

Era 10 seara când ne găseam noi pe străzile orașului și am avut surpriza (neplăcută) să găsim Via Garibaldi, faimoasa stradă de shopping și terase, pustie. Magazinele erau, evident, închise, dar și terasele strânse?

Am descoperit, deci, că zona de promenadă și cea de baruri de seară nu coincid, ba chiar va trebui să vă orientați după gălăgie pentru a le repera, căci sunt ascunse printre străzile înguste și retrase adiacente centrului.

Și-am ajuns și la terase. Arăta mai mult a zonă Erasmus, cu stegulețe internaționale înșirate deasupra străzii, cu diverse limbi vorbindu-se și cu un bar având în spate magazin de haine vintage, sau magazin de haine cu bar la intrare, în funcție de nișa care merge mai bine.

De spritz ați auzit? E un cocktail cu vin alb (prosecco), Aperol și apă minerală, destul de popular în nordul Italiei, adică varianta mai complexă a ceea ce numeam noi spritz în adolescență. După ce am răsfoit un meniu de băuturi cam aerisit, la una din terase: „Spritz? Si. 6, please!”. La gust e cum e (bun), dar culoarea nu putea fi alta mai potrivită cu lumina aceea difuză.


Torino nu este între cele mai turistice orașe ale Italiei și nici nu prea prinde pliantele cu bella Italia, și asta doar pentru că e țara care are Roma, Veneția și Florența. Reversul e că nu veți găsi nici aglomerația turistică uneori agasantă.

You Might Also Like

0 comments