Top 10 locuri pentru starea de bine

Tuesday, November 20, 2012

Până acum, m-am tot ferit de topuri ale locurilor prin care am fost și care mi-au plăcut, poate de frică să nu supăr vreo destinație. În plus, cel mai probabil, peste o lună aș reorganiza complet topul, eventual cu noi entități în listă.

Dar dacă tot am primit imboldul de la colegii din blogosferă, dau curs provocării și prezint un top 10 al locurilor pe care le-am văzut și care mi-au rămas plăcut în amintire. Nu sunt țări întregi, nu sunt capitale, sunt locuri cu poveste proprie. Recitind, observ ce rol important are natura în starea mea de spirit. Tocmai starea pe care mi-a transmis-o fiecare loc în parte e cea care a ordonat lista.

Locul 10 – Cetatea Neamț, jud. Neamț, România (Iunie, 2010)

Cei care au văzut-o se întreabă cum a urcat tocmai pe locul 10, iar cei care n-au văzut-o s-ar grăbi să o adauge în listă pentru weekenduri viitoare. Recunosc, e cu poveste. Cetatea a prins topul în primul rând pentru că e prima excursie a membrilor În turneu, chiar de înainte să existe În turneu.


În afară de asta, monumentul e un obiectiv foarte potrivit pentru cei ce locuiesc în zona Moldovei, totuși fără ca vizita în sine să ocupe prea mult timp. Cetatea construită de Pentru I Mușat, în secolul al XIV-lea, după numeroase cicluri de degradare, a fost reabilitată cel mai recent în 2007-2009. Vizitând-o de câteva ori în copilărie și adolescență, am avut curiozitatea să o văd refăcută și nu am fost dezamăgită. Nu i-au furat din farmec.


Sfat de cazare: Pensiunea „La Cetate”, eventual la căsuțe.

Alte obiective din jur: Casa memorială Ion Creangă, Humulești (3km); Mănăstirea Neamț (18km).

Locul 9 – Orășelul Ceres, Italia (Septembrie, 2012)

Orășelul de munte Ceres aparține de provincia Torino, cam la 40km de oraș. La Ceres am ajuns oarecum din greșeală. Planul era să ajungem de fapt la zona lacurilor din Valli din Lanzo, de altfel o zonă vag delimitată geografic. Astfel am decis să lăsăm mașinile în Ceres și să mergem la pas prin pădure până dăm de panoramă.


Traseul care urmărea o cărare abruptă prin pădure, a fost mai dificil decât ne-am așteptat și cu mai puține recompense din acelea specifice traseelor de munte, adică panorame asupra vârfurilor sau văilor. Am găsit, în schimb o casă veche abandonată, o capelă și chiar o bisericuță.

Dar pentru că eram în natură, și chiar la început de drum, cel mai mult ne-am bucurat să găsim mure!


Locul 8 – Cheile Râșnoavei (Iunie, 2012)

Articol dedicat: Despre Cheile Râșnoavei, bungee-jumping și cum am petrecut 3 zile la înălțime, aici. Ah, și un video extrem, aici.Locul 7 – Orășelul Bruges, Belgia (Noiembrie, 2010)

Articol dedicat: Despre un city-break belgian, în Bruges și Bruxelles, aici.


Bruges e cel care mi-a întărit convingerea că îmi plac foarte mult orășelele de-o zi, ba chiar de multe ori le prefer în locul capitalelor aglomerate. Bruges e orășelul cu casele din turtă dulce.


Locul 6 – Biertan, jud. Sibiu, România (August, 2012)

Articol dedicat: Despre Biertan, filme de groază și lună plină, aici.


La Biertan am ajuns datorită festivalului de film horror și fantastic „Lună Plină”, prima ediție. Am fost încântată de locație, de oameni și de evenimentul în sine, chiar fără a fi o fană a filmelor cu sânge și copii înfricoșători.


Locul 5 – Laguna albastră, Islanda (Aprilie, 2012)

Articol dedicat: Despre apă fierbinte în iarnă târzie, despre relaxare și detașare în țara contrastelor, aici.


Islanda însăși ar fi putut ocupa locul 1 în top, totuși am ales doar câteva locații, pentru a nu le eclipsa pe celelalte, de pe locurile fruntașe, de altfel meritate.


Locul 4 – Carrick-a-Rede (Rope Bridge), Irlanda de Nord (Iunie, 2012)

Articol dedicat: Despre mini-insule și un pod de sfoară ce le leagă, dar și despre alte minunății din Irlanda de Nord, aici.


Îmi amintesc cât de bine îmi era să stau pe vârf de insulă, pe iarba verde, să privesc marea și să ascult zarva păsărilor.


Locul 3 – Lacurile Plitvice, Croația (Septembrie, 2012)

Articol dedicat: Despre cum am demonstrat că apa lacurilor Plitvice e mai turcoaz ca peruzeaua, aici.


Parcul natural Plitvice e o minune a naturii, căreia omul i-a creat acces.


Locul 2 – Țărmul de argint (Silver Strand), Irlanda (Iunie, 2012)

Articol dedicat: Despre cum am petrecut una din cele mai frumoase zile din turneul irlandez, aici.


Ceea ce era plănuit ca o simplă locație de cazare, s-a transformat într-o adevărată surpriză. Am senzația că am făcut un soi de promisiune că dacă ar fi să scriu o carte, acolo aș face-o...


Locul 1 – Laguna de gheață, Islanda (Aprilie, 2012)

Articol dedicat: Despre o zi perfectă în Islanda, aici.


E locația care a încheiat ziua perfectă din Islanda. Stric supriza: acolo am văzut o focă (sau chiar mai multe)!... în mediul ei natural, fără să plătim pentru vreun tur dedicat. Foca în acțiune, aici.


Poate ați văzut aceleași locuri, poate ordinea ar fi alta. Așteptările, suprizele și contextul au aranjat de fapt acest top 10 al În turneu.

Pentru alte surse de inspirație în alegerea destinațiilor viitoare, au mai scris: Printre Randuri, Placerea de a calatori, Funtur, Travel Badgers, George2210 , 1001 calatorii, Mirel Matyas, Bucketlist, Catherine, Blog Paravion, Elena Ciric, Turism Market,Laura si Apollo, Razvan Marc.

You Might Also Like

0 comments