Lacul Văcărești, rezervație naturală în devenire

Monday, October 01, 2012

După o vară destul de aglomerată, a venit și timpul unui weekend de simplă relaxare, pe lângă casă. Pe lângă casă, dar nu în casă. Mi-am adus aminte că auzisem încă de prin mai-iunie de o rezervație naturală în devenire din București, nu la periferie, ci chiar semi-central: Lacul Văcărești. Mi-a revenit curiozitatea despre acest spațiu verde și despre cum a reușit să rămână ascuns atâta timp.Cu ajutorul Google Maps am identificat locația și am ajuns ușor acolo. Am înțeles și de ce nu am observat niciodată ceea ce e considerată a fi cea mai întinsă zonă verde a Bucureștiului. Lacul este complet îndiguit. Cel mai facil acces e dinspre RENAR, pe scări. Am ales totuși o cărare mai ferită, dinspre șos. Vitan-Bârzești, să putem explora în liniște.

Aș zice că, odată ce cobori digul, spre lac, poți uita ușor că te afli în București, numai că rămân blocurile-turn de la Asmita Gardens să îți aducă aminte. E adevărat că pescarul dintre tufișurile de stuf, păsările de apă, sau libelulele tind să îți câștige toată atenția. Un adevărat ecosistem.

Fotograful Helmut Ignat a urmărit și imortalizat vietățile rezervației timp de un an, ceea ce s-a concretizat într-un album de fotografii publicat de cei de la National Geographic România.

Nu am găsit nici mormane de gunoaie, nici o baltă urât mirositoare, poate doar vreo două peturi aproape acoperite de vegetație. E totuși lăsată în voia naturii și a celor care o calcă din când în când. Ai zice că-i a nimănui.Răsfoind presa online am găsit câteva articole despre ceea ce este impropriu numit „Delta capitalei”, de unde am aflat că, de fapt, zona nu este încă rezervație naturală, ba chiar destul de departe de acest statut. Se pare că terenul ar fi concesionat unei firme din 2003, pentru 49 de ani, pentru ridicarea unei baze sportive. Mai multe detalii puteți citi în articolul de pe RTV.net.

Recunosc că mi-ar plăcea s-o văd amenajată, dar primul pas trebuie să fie statutul de rezervație naturală, ca nici să nu se intre cu buldozerul direct în ecosistemul ce s-a format în ani de zile, tocmai prin abandonul zonei.


You Might Also Like

0 comments