Serbia, de pe drum

Tuesday, September 25, 2012

Ce au în comun Serbia și România? Mai multe decât ați crede: Dunărea, cuvântul „da”, Biserica ortodoxă și, îndrăznesc să spun, caracterul oamenilor. Dar despre oameni, în episodul 2.

Dunărea începe să se vadă din apropiere de Orșova, dar panorama devine tot mai spectaculoasă pe măsură ce ne depărtăm de graniță, în sens invers cursului. Peisajul îl conturează apa care și-a făcut loc printre și prin dealuri, vegetația la început de toamnă, în culori nehotărâte și serpentinele care desenează efortul Dunării de a ajunge tocmai până la Marea Neagră.Cum altfel putea fi întregit un așa tablou natural decât cu o lucrare omenească: un castel în mijlocul drumului, pentru care am oprit să ne lămurim ce caută acolo. E vorba de castelul medieval Golubac, despre care se bănuiește că ar fi fost construit în sec. 14, cu scopul de a supraveghea transportul pe Dunăre.


Sunt câteva legende legate de numele cetății, dintre care cea mai credibilă ar fi originea în cuvântul „golub” care în sârbă înseamnă porumbel, pasăre des întâlnită în zonă. Cea mai tristă, totuși, este povestea prea frumoasei tinere Golubana, dorită de otomanul sub a cărui ocupare se afla castelul. Tânăra nu i-a împărtășit dragostea, sfârșind astfel legată de o piatră în apele Dunării.În Belgrad am ajuns pe seară, după mai bine de jumătate de oră de stat la coada de ieșire din autostradă. Ne învățaserăm lecția cu cazarea din weekend-ul cu zona Hațegului, când ne-am învârtit fără succes, întrebând din ușă în ușă, până am ajuns din Hațeg în Hunedoara. Așa că de data asta aveam cazarea aranjată telefonic: un apartament de 3 camere în centrul capitalei. Ce altă problemă ar mai fi putut să apară? Multe. Totuși, a fost doar una. GPS-ul indica 3 locații pentru aceeași adresă, fără să ne așteptăm să fie la 7-8km una de alta, cu atât mai puțin s-o alegem pe cea greșită, pe 2 GPS-uri diferite. Cu ceva întârziere am ajuns totuși la cazare, ba chiar ne-am permis și o plimbare prin centrul destul de pustiu la ora respectivă.

Mai multe în episodul următor.

You Might Also Like

0 comments