Suveniruri de colecție

Friday, August 03, 2012

Am avut de mică pasiunea sau chiar obsesia colecțiilor. Adunam tot felul de obiecte, am început cu timbrele de la tatăl meu, pe care le-am înmulțit, și am continuat cu monezi românești și străine, noi sau vechi, tranzacționate sau găsite în pământ. Alte piese, precum etichetele de sticle sau ambalajele de ciocolată, au avut o viață scurtă, însă despre șervețele și etichetele de haine mă întreb în ce cutie zac abandonate.

Fiecare vârstă cu ale ei obiceiuri, așadar zilele astea nu mai adun nici timbre, nici etichete, poate doar monezi de prin țările non-euro sau șervețele pentru colecția altui strângător ca mine. Totuși nu m-am putut desprinde total de obicei, așa că, de prin baruri, distilerii, moteluri și magazine de suveniruri am construit o adevărată colecție de coastere. Eu le zic în română biscuiți, mai precis sunt acele suporturi individuale de pahare. Seria ar putea trasa o hartă a locurilor vizitate de câțiva ani încoace, cu un contur al hărții lărgit de prietenii plimbăreți care ne știu pasiunea.


Colecția în cifre
Număr total de coastere unice: 60
Țara cu cele mai multe: Irlanda - 12


Toate exemplarele au câte o poveste, așa că încep o serie pe care o numesc Un coaster, o poveste. Din când în când voi intra în amănuntele acelora mai deosebite, sau a celor care mi-au rămas în minte, asociindu-le unor frumoase amintiri de călătorie.


Un coaster, o poveste: Primul exemplar
În episodul pilot al serialului nu pot vorbi despre altul decât primul exemplar. Povestea acestuia nu e neapărat una specială. Acum 4 ani mi se pusese în minte că vreau să cumpăr coastere, ca pe un accesoriu de casă, pentru rolul lor, și nu cu gânduri de colecție. Fără să știu cum s-ar traduce în română, începusem să întreb la toate supermarket-urile, să-l descriu în tot felul, până când am dat de ele la Cora: 6 bucăți ilustrând doi copăcei în ghivece.


Și așa a început totul.

You Might Also Like

0 comments