Castelul Huniazilor

Wednesday, August 29, 2012

... al Hunedoarei, al Corvinilor sau al Corvineștilor. Mai multe nume, același castel. E vorba de cetatea medievală a Hunedoarei, datând din secolul al XIV-lea, sau al XV-lea după alte scrieri. Ioan de Hunedoara, cândva după 1440, decide să transforme cetatea într-un castel, având cea mai importantă contribuție asupra arhitecturii acestuia.În excursia din zona Hațegului am încadrat și o vizită a castelului de la Hunedoara. Eu îl mai vizitasem în copilărie, dar singura amintire era cea a podului de la intrare.


Mobilierul expus în muzeu nu este cel originar, dar piesele sunt unele datând din aceeași perioadă, pentru o cât mai bună recompunere a vremurilor trecute.
Într-o arhitectură impresionantă, dar prea puțin dublată de un decor care să reconstituie vechile povești, muzeul e populat cu diverși artiști contemporani care ajută la întregirea unei atmosfere medievale.Revenind în timpuri mai recente, în ultimii ani castelul a fost platou de filmare al multor producții cinematografice, cu evidente avantaje financiare, dar și mediatice. Una din cele mai mediatizate a fost filmarea pentru Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance, cu Nicholas Cage. Mai recent s-au turnat câteva scene pentru What About Love, film în distribuția cunoscutei actrițe americane Sharon Stone, a cubanezului Andy Garcia, dar și a românilor Maia Morgenstern și Ioan Andrei Ionescu.

Cu un buget întregit de astfel de evenimente, a fost posibilă începerea restaurării monumentului, nefinalizată încă. Așadar trebuie să revenim pentru completarea albumului de fotografii cu unele fără schele.

You Might Also Like

0 comments