Ay, Cuba

Monday, August 27, 2012

Cuba a fascinat întotdeauna și o va face în continuare atât timp cât socialismul lui Castro, fie el Fidel sau Raul, o va domina. E un fel de tentație a fructului interzis, cucerire a greu accesibilului, dar mai ales un experiment social pe care simțim că trebuie să-l trăim măcar o dată în periplul nostru prin lume.
Despre o Cuba fără clișee și prejudecăți, cu un caracter mai degrabă uman decât socio-politic, povestește Andrei Codrescu în cartea sa Ay, Cuba. Prezintă o călătorie socio-erotică, cum însuși autorul o numește, la sfârșitul anului 1997, de doar 12 zile, dar încărcată de povești, reportaje, întâmplări și chiar nume rezonante în Cuba.

Eram tentată să las Cuba mai în josul listei de viitoare turnee, căci tot auzisem păreri c-ar fi murdară, periculoasă sau că lipsește confortul turistic cu care ne-au obișnuit destinațiile europene.

Diversele povestiri ale lui Andrei Codrescu confirmă cele de mai sus, fără a le puncta el însuși astfel. Totuși, le prezintă în așa manieră că nu te îndepărtează de Cuba, ci te face să vrei să le fii martor. Nu insistă pe locuri, ci pe oameni, cu obiceiurile cotidiene, cu manifestări față de credință sau lipsa ei, cu lejeritatea de a critica un regim căruia îi sunt prizonieri, dar pe care îl tolerează resemnați.

Un subiect care revine de mai multe ori pe parcursul călătoriei e posibila revoltă a cubanezilor față de conducere, un posibil act de dezrobire. Explicația lipsei unui astfel de act, comună celor întrebați, pare să fie foamea. Cubanezii sunt atât de preocupați de cum să-și procure mâncarea, de cele mai multe ori sub nivelul de subzistență, că gândirea nu li se poate concentra în vreo altă direcție. Cei care ajung totuși la saturație aleg fuga în locul revoltei.

Despre alte subiecte vă invit să citiți în Ay, Cuba.

E drept că acum Cuba mă tentează mai mult decât înainte de a o citi, cu evidenta rezervă că nu aș putea trăi aceleași experiențe, și nici nu aș vrea. Călătoria lor are un caracter mai mult jurnalistic decât turistic. Nu sunt convinsă nici că am maturitatea de a o vizita. Dar rămâne cu siguranță pe listă, poate chiar câteva poziții mai sus.

You Might Also Like

2 comments

  1. Mă bucur că ai scris aşa! Inspiraţional... Voi căuta cartea, mi-ai trezit interesul.

    ReplyDelete