Vacanța mea ideală cu trenul... partea 1

Saturday, July 28, 2012

Periodic mi se face dor de Elveția; de Lausanne, de graiul francez, de campusul studențesc, de weekendurile montane sau de plimbările cu trenul. E țara pe care am vizitat-o în mai mare parte cu trenul, cu cele de mare viteză și regionale, schimbând apoi pe funicular sau telecabină spre locurile mai greu accesibile și terminând la pas spre platourile elvețiene.Am învățat că e posibil să ai doar 5 minute între două trenuri, să-ți rămână timp s-așezi bagajul în raft și să-ți găsești un loc de unde să admiri în continuare peisajele ținutului. Trenurile își respectă orarul cu o adevărată precizie de ceas elvețian.

E tot mai clar. Vreau să revăd Elveția. Dar vreau să ajung și acolo unde doar gândurile și-au făcut loc: Jungfrau, vârful Europei (Top of Europe). Fac un exercițiu de imaginație. Închid ochii și îmi apar sacadat cinci-șase poze: pășuni înverzite și flori de câmp, piscuri gri-albe ieșind de printre nori și un lac. Singura imagine pe care-o recunosc e cea a lacului Léman, care începe să se deruleze ca un film pe fast-forward și se termină brusc.

Închei jocul deja derutant și continuu să trasez o primă parte a hărții de vacanță, harta urbană. Aterizez pe aeroportul din Geneva, care începe să trezească amintiri. Aș vrea să mă opresc în oraș câteva ore, pentru o plimbare în lungul lacului, în centrul vechi sau grădina botanică. Totuși, sunt nerăbdătoare să revăd Lausanne-ul, așa că mă urc în primul tren și merg aproape o oră, timp în care fac traseul orașului: portul Ouchy, scap câteva firmituri lebedelor – campusul EPFL – Catedrala Nôtre-Dame. Închei seara cu o masă la Les Brasseurs şi îndrăznesc să încerc faimosul Tartare. Ajunsă în Lausanne replic întru totul parcursul imaginat, iar a doua zi urc din nou în tren, spre capitala țării.

Berna e un loc nou pentru mine, așa că trec de la entuziasmul revederii la entuziasmul descoperirii. O plimbare în partea medievală a capitalei pare cea mai potrivită alegere pentru începerea vizitei. Mă pierd una-două zile pe străzile și printre obiectivele orașului și-mi continuu periplul prin Elveția.

Din nou în tren, cu peisajul alpin tot mai aproape, închei partea urbană a călătoriei cu boemul oraș Lucerne, așezat pe lacul cu același nume și traversat de râul Reuss. Podul de lemn, turnul și faimoasa sculptură a leului pe moarte sunt câteva din cele de vizitat. Ies la o plimbare de seară pe malul râului, printre terasele așezate lângă vechile clădiri ale orașului, pentru relaxarea dinaintea maratonului alpin.

Cel mai des scriu despre locuri în care am fost, pe care le-am admirat și pe care cred că v-ar plăcea să le vedeți. Uneori scriu despre acelea în care voi merge, dar e prima dată când povestea e rezultatul imaginației. Așadar, mă bucur de provocarea la concurs a celor de la www.vacantecutrenul.ro.Tot pe pagina lor am descoperit că pot lua bilete de tren de la Perfect Tour, reprezentant al Rail Europe în România. M-am bucurat să găsesc Elveția printre destinațiile Perfect Tour. Mai multă organizare de acasă, mai mult timp pentru bucuria excursiei.

You Might Also Like

0 comments