Londra, gazda Jocurilor Olimpice 2012

Friday, July 27, 2012

Au mai rămas câteva ore până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, găzduite anul acesta de Londra. Profit de eveniment să vă spun și ilustrez propria poveste londoneză.

În timpul planurilor de călătorie pentru Islanda (aprilie, 2012), Londra trebuia să fie o simplă escală, de suficiente ore să o putem traversa de la nord la sud, din Luton în Gatwick, pentru a schimba aeroportul. Dar pentru că eu n-o vizitasem până atunci, am decis să și poposim o vreme. Așa că am avut două zile înainte și una la sfârșit de vacanță de petrecut în capitala Regatului Unit.


Londra, metropola de pe Tamisa, urbea cu peste 8 milioane de locuitori, în care se vorbesc peste 300 de limbi, dar care se aliniază în rând cu gărzile Palatului de jubileul Reginei, e un paradox între diversitatea culturală și tradiția regală. Pe lângă aspectul politic al monarhiei, în jurul casei regale s-a dezvoltat o adevărată industrie turistică și media. Palatele, abațiile sau parcurile regale sunt principalele obiective turistice ale orașului, sau, cel puțin, sunt cele cu care orice călător vrea să-și înceapă vizita în metropola britanică.

Primul contact cu Anglia, și în particular Londra, a fost un lung drum de la aeroport la motel, în care am schimbat vreo 3 mijloace de transport, plimbând valizele sus-jos pe scări între magistralele de metrou sau pe trotuarele uneori accidentate. A fost momentul în care am decis pentru viitor să abandonăm valizele în favoarea rucsacilor.

Am început cu o plimbare în parcul St. James’s, cel mai vechi parc regal londonez. Desigur că nu putea fi altfel decât foarte îngrijit, înflorit într-o variată gamă de culori și populat cu veverițe, unele mai îndrăznețe, altele mai retrase. De pe unul din podurile parcului este vedere atât către London Eye, cât și spre Palatul Buckingham.Am admirat de aproape reședința reginei, cu un scurt moment de defilare a gărzilor, fără însă a nimeri pe schimbului de gardă, despre care se știe că e un adevărat spectacol.

Londra e altfel decât alte capitale vest europene. Deși extrem de aglomerată de turiști, însuși mersul pe străzile orașului, fără o direcție anume, e o experiență în sine. Am descoperit că încă mai există șoferi de taxi cu joben și costum, protestele pot să ia și forma unei parade, iar străzile ce duc spre Palatul Buckingham imită covorul roșu.

Am vizitat zona Westminster, cu turnul cu ceas, palatul și abația. Turnul cu ceas, parte a întregului edificiu Westminster, este cel cu faimosul ceas Big Ben. Palatul este locul de întrunire al Parlamentului britanic, cu cele două camere, Camera Lorzilor și Camera Comunelor, iar abația Westminster, o impresionantă construcție gotică, în continuarea Palatului cu același nume, este locul tradițional de încoronare sau funeralii regale.O întreagă după-amiază am dedicat-o Muzeului de Știință (Science Museum), un fel de expoziție de jucării pentru ingineri.Una din seri am fi vrut să o încheiem în deja istoricul local de lângă Hyde Park, Hard Rock Cafe, cel dintâi al lanțului de baruri cu același nume. Tradiția localului este de a aduna și expune piese ce au aparținut artiștilor de muzică rock, cum e legendara chitară a lui Eric Clapton, folosită inițial pentru a-și rezerva un loc la bar. Totuși, coada de la intrare și oboseala adunată peste zi ne-au făcut să renunțăm la idee.


În afară de îndemnul de a vizita Londra oricând apare șansa, sunt câteva amănunte utile înainte de a pleca în călătorie. Orașul e unul din cele mai scumpe ale Europei, așadar e indicat să vă calculați un buget chiar înainte de a lua biletele de avion tentant de ieftine. Majoritatea biletelor de autobuz sau tren, de exemplu cele între aeroport și oraș, pot fi cumpărate și online, de altfel e varianta cea mai ieftină. Intrarea la multe dintre muzee este gratuită, de exemplu la cel de Știință. Pentru confort, siguranță, dar și timp alegeți o cazare mai centrală, chiar cu prețul câtorva lire în plus.

Până la vizita în Londra, vă urez vizionare plăcută a Jocurilor Olimpice, cu atenția și spre imaginile frumoasei capitale europene.

Succes lotului olimpic românesc!

You Might Also Like

0 comments