3 zile la înălțime... pe Valea Prahovei: Cheile Râșnoavei & Canionul 7 scări

Sunday, June 10, 2012

Iunie, 2012

Valea Prahovei e probabil cea mai călcată și căutată destinație turistică a României. Am trecut-o și eu de nenumărate ori, mi-a plăcut de fiecare dată și o descopeream câte puțin cu fiecare trecere. Iar acum, când credeam că nu mi-a mai rămas nimic nou de văzut, drumurile m-au adus tot aici, tocmai să mă surprindă.

Cheile Râșnoavei nu-mi erau cu totul necunoscute, dar nici nu le notasem vreodată pe vreo listă imaginară de vizitat. Așadar, oarecum întâmplător am ajuns încă o dată într-un loc ce-mi confirmă că țara noastră merită luată la pas.

Ceea ce erau odată doar stânci de antrenament pentru vânătorii de munte, a devenit o destinație apreciată și căutată în mod deosebit de amatorii de sporturi extreme. Câteva cabluri întinse între munți, la 137m înălțime, o mașinărie din fier cu două manivele și o nacelă din sfori alcătuiesc una din cele mai spectaculoase locații de bungee-jumping din Europa. Săritura cu coarda elastică e un act de curaj, poate chiar de nebunie și complet împotriva simțului de conservare. Nu e un sport, dar e mai mult decât o bifă pe o listă de obiective dintr-o viață. Îți testează limitele de toleranță la frică, de încredere în alții, dar mai ales de autocontrol.Eu nu am facut-o şi probabil n-o voi face niciodată. Sunt 3 cei care au urcat şi doar unul care s-a aruncat. (video) Noi, toţi ceilalţi, am ales până sus drumul mai lung şi mai epuizant fizic, ceea ce cu siguranță nu se compară cu presiunea psihică a celor din nacelă. Cei doi de la manivele ne-au însoțit, ghidat și ajutat. Tot ei au avut grijă să ne întrețină cu povești de-ale locurilor și de-ale altor săritori, căci timpul nostru de așteptare era de 45-60 min/salt.

Câteva detalii practice pentru amatori, locația e la 8km de Râșnov, iar experiența vă costă 100 euro, indiferent de decizia de a sări sau nu. Dacă saltul cu coarda vi se pare extrem, tot acolo puteți alege ceva mai puțin înfricoșător, cum ar fi tiroliana, între aceleași stânci.După o zi încărcată de adrenalină, am ales pentru următoarea zi ceva mai liniștit: o plimbare cu mașina până la Stâna regală, și de acolo încă 5 minute pe jos până pe stânca lui Franz Josef. Drumul până la Stâna regală are o porțiune neasfaltată de 3.5km, și nu l-aș recomanda pe vreme de ploaie. Totuși, cu răbdare și bună-voință, a noastră și a celorlalte mașini, am ajuns sus, la 1270m altitudine. Am găsit un clasic peisaj românesc de munte, o poiană întinsă, verde, înconjurată de brazi, al căror miros de muguri aproape reușea să-l acopere pe cel de mici.Stânca lui Franz Josef, amenajată cu trepte și gard, e poate locul cu cea mai frumoasă și întinsă panoramă asupra văii Prahovei.Am încheiat turneul cu un traseu destul de ușor, dar totuși spectaculos: Canionul 7 scări. Nu era prima încercare de a-l parcurge, prima dată ne-a alungat ploaia. Noi am avut ambiție chiar și atunci, dar începuse să toarne serios când am decis să ne întoarcem. La benzinăria din Săcele ne-au întrebat dacă am căzut în râu, că pe acolo nu mai plouase de ceva zile. La a doua tentativă, deși tunetele încercau să ne sperie, am reușit să parcurgem tot traseul. Pozele spun mai mult decât aș putea descrie eu. Parcurgerea celor 7 scări este un hazard, dar merită fiecare treaptă.


Încă o dată Valea Prahovei nu numai că nu dezamăgește, dar reușește să mă surpindă în mod plăcut.

You Might Also Like

0 comments