Răsfăț islandez

Sunday, May 13, 2012

Aprilie, 2012

Islanda cunoaște multe metode să te răsfețe, dacă ai curaj să te lași în voia ei. Organizatorii de excursii islandeze se întrec în oferte de trasee de câteva ore, de-o zi sau chiar adevărate turnee. E drept că multe din destinațiile pe care le propun sunt ușor accesibile cu mașina mică, dar sunt și tururi ce presupun extra echipament și care promit experiențe unice.

Am început vacanța cu o astfel de aventură, pentru a ne trezi apetitul pentru tot ce avea insula să ofere în următoarele zile. După ce ne-au ridicat de la hostel cu un microbuz, organizatorii turului ne-au dus către magica destinație: apa ca de cristal a riftului Silfra, un fel de golf al lacului glaciar Thingvallavatn din parcul Thingvellir.

Silfra, Islanda
Silfra, Islanda

Așadar, snorkeling între plăcile tectonice, o experiență care a fost în aceeași măsură senzațională și înfricoșătoare. Apa de 2-3 grade, adâncă de 40m, era atât de clară că vedeam stâncile și nisipul până în adâncul lacului, iar gândurile însele păreau să se limpezească. Aveam senzații contradictorii de teamă și relaxare, de implicare și detașare, sau de regăsire într-un spațiu atât de diferit de cel cotidian. Vegetația e săracă, ceea ce era de așteptat într-un mediu atât de inospitalier, având forme fără contur și culori paradoxal de vii. Mi-a atras atenția în mod deosebit un fel de alge galben-verde ce strălucea chiar și în lumina slabă a unei dimineți înnorate.

Snorkeling - Silfra, Islanda

Snorkeling - Silfra, Islanda

Snorkeling - Silfra, Islanda

Snorkeling - Silfra, Islanda

Snorkeling - Silfra, Islanda

Snorkeling - Silfra, Islanda

Odată ce înlături sentimentele de crispare, de altfel firești într-o experiență cu atâtea necunoscute, te lași în voia apei să te ghideze discret și te poți bucura de un peisaj subacvatic incredibil. Mult mai târziu decât te-ai aștepta, intervine și disconfortul la degetele de la mâini, fiind singurele expuse celor doar 3°C, dar e ultimul gând care îți vine în minte. Nici oboseala nu e de neglijat, mai ales pe final când se închide cercul golfului cumva împotriva cursului apei și se înaintează din ce în ce mai greu.

Silfra, Islanda

Silfra, Islanda

Pentru mine a fost primul snorkeling adevărat, cu tot echipamentul pe care îl implică, dar cei care au încercat și alte ape recunosc că e cea mai limpede dintre toate, ceea ce o face unică între experiențele subacvatice.

Silfra, Islanda

Trec dintr-o extremă în alta către o altă aventură tipic islandeză: baie în apa fierbinte a Lagunei albastre. Cunoscută pentru culoarea ei bleu-albă, dar și pentru proprietățile terapeutice ale apei asupra pielii, laguna este unul din cele mai apreciate spa-uri naturale din lume.

Laguna albastra, Islanda

Inițial ea nu a fost proiectată pentru băi geotermale, ci formată din reziduurile de la instalația centralei de energie termică și electrică, funcțională încă, ce reușeste să acopere cerințele de apă caldă pentru întreg orășelul Grindavik aflat în vecinătate. Câțiva ani mai târziu unii mai curajoși au încercat apa pentru relaxare, devenind repede una din cele mai populare atracții ale insulei.

Laguna albastra, Islanda

Laguna albastra, Islanda

Cu două treimi apă de mare și o treime apă dulce de la 2000m adâncime și 240°C, adusă la temperatura optimă de 37-39°C, cu un conținut bogat de minerale, silicați și alge, e locul perfect de relaxare după întâia parte a maratonului printre frumusețile Islandei. Te prinde imediat senzația că nu mai vrei să pleci de acolo, simțind că le ai pe toate adunate într-un loc: panorama lanțului muntos, aburul de deasupra apei care înlătură orice disconfort la cele doar 6 grade de afară, sau laguna ca de lapte mărginită de pietrele vulcanice negre-albe ca într-un yin-yang.

Laguna albastra, Islanda

Laguna albastra, Islanda

Laguna albastra, Islanda

Laguna albastra, Islanda

Unii din noi au avut liber la condus pentru restul serii așa că s-au răsfățat și cu un cocktail blue lagoon, (care altul?), iar alții s-au mulțumit cu o binevenită înghețată.

Pentru cei care simt nevoia să își trateze tenul, sunt câteva recipiente cu silicați pentru măști faciale, iar pentru un masaj extraordinar la spate, trebuie încercată căderea de apă care, în același timp, face și o reîmprospătare a lacului. Dacă preferați intimitatea, laguna are și câteva separeuri din piatră vulcanică în formă de iglu, sau chiar zone private de masaj și tratamente de piele, accesul în zona privată fiind totuși cu extra costuri.

Laguna albastra, Islanda

Laguna albastra, Islanda

Am plănuit ambele activități încă de acasă, le-am așteptat cu nerăbdare, iar acum nu îmi imaginez întreaga experiență islandeză fără vreuna din ele. Chiar și numai din amintirea apei, fie ea de 3 sau 39 de grade, retrăiesc starea de relaxare și detașare.

You Might Also Like

0 comments