Torino, oraș turistic

Sunday, April 01, 2012

Mi-a plăcut întotdeauna să-mi fixez obiective. De exemplu, în copilărie îmi doream să vizitez o țară străină și să apar la televizor, măcar o dată. Despre partea cu televizorul, nu-mi aduc aminte scopul exact. Probabil mi se părea că-i vreo rampă de lansare, mai ales dacă o pun în legătură cu aspirațiile mele jurnalistice de mai târziu. Culmea e că am apărut într-un reportaj al TVR Iași mai repede decât am pășit pe pământ străin.

Primul contact cu exteriorul granițelor a fost la Oltenița, de unde doar am văzut malul bulgăresc, localitatea Tutrakan. Câțiva ani mai târziu a apărut șansa să ajung în una din cele mai frumoase țări din Europa – Italia, orașul Torino. Nu e după vreun top oficial, e o părere pe care aveam să mi-o formez în mai multele vizite ce au urmat.

A fost un drum lung, de vreo 40 de ore, într-un microbuz înghesuit și care nu reușea să regleze temperatura la una confortabilă, ba cald, ba frig. A culminat cu o escală de 3-4 ore undeva după granița Ungariei cu Austria, pentru un control excesiv de amănunțit, al celor de la poliția de frontieră austriacă, la bagaje și în interiorul microbuzului. Am luat experiența ca pe o inițiere în ale călătoritului.

În naivitatea mea de turist european începător, primele aspecte care m-au cucerit au fost barurile de zi și fațadele blocurilor. Și acum, ca turist ceva mai experimentat, încă mă încântă să iau micul dejun și să-mi beau cafeaua în gălăgia italienilor, care îți transmit o energie nefirească pentru dimineață.

Orasul Torino, Italia

Orasul Torino, Italia

Așadar, Torino. Îmi aduc aminte de la cursurile de italiană, din liceu, cum insista doamna profesoară că Milano și Torino sunt orașe industriale, și că altele precum Roma, Veneția sau Florența sunt orașe turistice italiene de referință. Nu contestă nimeni istoria Romei sau farmecul gondolelor venețiene, dar aveam și atunci dubii cu eticheta pusă celorlalte două.

Torino, capitala regiunii Piemont, este sediul central al uzinelor Fiat, este „acasă” pentru echipa de fotbal Juventus, gazda jocurilor olimpice de iarnă din 2006, dar și orașul unor obiective precum Capela cu giulgiul lui Iisus, Palatul regal sau muzeul Egiptului.

Mole Antonelliana, clădire proiectată de arhitectul Alessandro Antonelli, înaltă de 167m, gândită ca sinagogă, dar servind de-a lungul anilor doar ca sediu de muzeu, este astăzi un loc de panorame asupra orașului, dar și sediul muzeului național de cinema, de altfel cel mai înalt muzeu din lume. Trebuie să recunosc că am confundat cuvântul național cu internațional, așa că ne formasem alte așteptări ale listei de filme reprezentate sub diverse forme. În afară de asta, muzeul are suficiente jucării să te țină ocupat 1-2 ore.

Mole Antonelliana, Muzeul national de cinema, Torino, ItaliaMole Antonelliana, Muzeul national de cinema, Torino, Italia

Mole Antonelliana, Muzeul national de cinema, Torino, Italia

Mole Antonelliana, Muzeul national de cinema, Torino, Italia

Mole Antonelliana, Muzeul national de cinema, Torino, Italia

Muzeul Egiptului este al doilea muzeu din lume, după cel din Cairo, care tratează exclusiv cultura și arta egipteană, având aproximativ 6500 de piese expuse și încă 26000 neexpuse din motive de spațiu, dar și pentru că ele servesc unor scopuri academice. Dintre cele mai vechi și importante exponate e o pânză pictată care datează din 3000 – 3600 î.H., un sfinx din piatră (1292-1186 î.H.), alte statuete din bazalt, diorit sau lemn și mumii învelite în pânză, dintre care una datând chiar din 2400 î.H..

Muzeul Egiptului, Torino, Italia

Muzeul Egiptului, Torino, Italia

Muzeul Egiptului, Torino, Italia

Muzeul Egiptului, Torino, Italia

Giulgiul din Torino, sau Giulgiul sfânt, păstrat la Capela Sindone (giulgiu) a domului din Torino, este o pânză de in pe care apare imprimată imaginea unui om care ar fi suferit traume, asociată crucificării lui Iisus Hristos. Deși controversat, tot mai mulți cercetători au sărit în ultimii ani în apărarea autenticității acestuia, astfel că atrage mii de credincioși în fiecare an, și nu numai dintre cei catolici. Cea mai recentă expunere a giulgiului a fost în 2010, prima după importanta restaurare din 2002, necesară după ce pânza a fost considerabil deteriorată de un incendiu în 1532.

Capela Sindone, Torino, Italia

Capela Sindone, Torino, Italia

Giulgiul sfant, Capela Sindone, Torino, Italia

Capela Sindone, Torino, Italia

Capela Sindone, Torino, Italia

La câțiva pași mai departe de catedrală sunt Turnurile palatine, ruine romane și medievale, poarta fiind din perioada romană, iar turnurile reconstruite mai târziu. Statuia din bronz înfățișându-l pe împăratul Augustus este o copie despre care se spune că ar fi eronat poziționată în interiorul zidurilor cetății, locul acesteia fiind în exterior.

Turnurile palatine, Torino, Italia

Turnurile palatine, Torino, Italia

În continuare, dacă urmăriți aleea Garibaldi, care este astăzi strada unde expun unele din cele mai mari și renumite firme de îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii din Italia sau chiar din lume, ajungeți în Piazza Castello, cu Palatul Regal care a aparținut casei regale Savoia. Tot în aceeași arie este și Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja, care găzduiește muzeul de artă antică din Torino.

Piata Castello, Torino, Italia

Piata Castello, Torino, Italia

Piata Castello, Torino, Italia

Piata Castello, Torino, Italia

Piata Castello, Torino, Italia

Piata Castello, Torino, Italia

Pentru o experiență mai naturală, puteți face o plimbare în lungul râului Pad sau, dacă tot sunteți în zonă, prin parcul Valentino, unul din cele mai populare din Torino, recunoscut mai ales pentru frumoasele expoziții florale. De pe malul râului se vede biserica Superga, nume care v-ar putea fi mai cunoscut după tragicul accident aviatic din 1949, când avionul ce aducea acasă aproape întreaga echipă de fotbal A.C. Torino a intrat în zidul ce înconjura complexul bisericii Superga.

Torino, Italia

Torino, Italia

Dacă amintesc și faptul că Torino e la doar câțiva km de stațiunile de munte unde s-au desfășurat jocurile olimpice de iarnă în 2006, cred că am reușit să vă conving că Torino nu este doar un punct cheie în economia Italiei, ci și un oraș ce merită considerat dacă alegeți să vizitați Italia.

You Might Also Like

0 comments