Kings on Ice 2012

Sunday, April 08, 2012

Flamaropol (București), 2012

A fost exact cum spune numele evenimentului: adevărați regi ai gheții, care au conturat, cu talentul, carisma și curajul lor, un spectacol excepțional. Nu cu mult timp în urmă ar fi fost greu de imaginat că un modest patinoar din București ar putea găzdui un eveniment cu participarea celor trei mari, Evgeni Plushenko, Brian Joubert și Stéphane Lambiel, sau a altor nume cu rezonanță din patinajul artistic.

Evgeni Plushenko, patinatorul rus campion olimpic în 2006, de 3 ori campion mondial și de 7 ori campion european, însoțit de talentatul și deja popularul violonist Edvin Marton, a spart gheața, figurativ, în seria aparițiilor individuale. Succesul cuplului Plushenko-Marton, care oferă deja de câțiva ani adevărate spectacole pe gheață, i-au adus multe invitații violonistului la astfel de evenimente. Ambele evoluții ale lui Plushenko au fost de nivelul pe care l-a demonstrat în toți anii de artist al patinajului.

Patinatorul francez Brian Joubert, campion mondial în 2007 și triplu campion european, a performat pentru prima dată în fața publicului român, ale cărui aplauze și aclamații sper să-l fi convins să revină în București. M-am bucurat să revăd momentul de Lord of the dance, cu o spectaculoasă serie de pași, de altfel printre cele mai apreciate ale serii. (video)

După succesul de la Kings on ice, București, din 2010, elvețianul Stéphane Lambiel, dublu campion mondial și medaliat cu argint la olimpiada de la Torino, a revenit sâmbătă la patinoarul național Flamaropol. Maestru al piruetelor, Lambiel a făcut demonstrații care ar părea să sfideze legile fizicii, sau ca o glumă, dacă i-ar pune o elice ar putea decola. (video)

Campionii Italiei din 2011, perechea Stefania Berton - Ondrej Hotarek, ea născută în Italia, el în Cehia, au dansat pe clasica Time of my life, din coloana sonoră a filmului Dirty Dancing. Îndrăznesc să spun că a ieșit chiar mai bine decât originalul, iar din poziția mea începeam să văd și o asemănare fizică între tânărul ceh și Patrick Swayze.

Patinatorii Fiona Zaldua și Dmitri Sukhanov, ce formează un cuplu atât pe gheață cât și în viață, stabiliți în Anglia, s-au retras din competițiile de amatori încă din 1996, în favoarea evenimentelor de profesioniști. După o primă parte a spectacolului cu reacții ceva mai timide din partea publicului, în a doua parte cei doi au fost primii care au ridicat audiența în picioare, cu o serie de ridicări ale partenerei și alte elemente foarte dificile, unele chiar interzise în competiții. (video)

O surpriză frumoasă a fost și miniona patinatoare Surya Bonaly, care la 38 de ani încă reușește săritura pe spate cu aterizare pe o patină, figură care a și consacrat-o. Din aceeași categorie a esențelor tari în sticle mici este și japoneza de 32 de ani, Fumie Suguri, cu un moment de grație și eleganță în rolul de lebădă neagră pe muzica din Lacul lebedelor. Finlandeza Laura Lepisto, medaliată cu bronz la campionatul mondial din 2010, și nevoită să se retragă din competițiile internaționale din cauza numeroaselor accidentări, a fost de asemenea o prezență foarte plăcută pe gheața patinoarului din București.

Un moment anunțat ca deosebit de periculos, deși greu de crezut sau imaginat după toate execuțiile de până atunci, a fost acrobația cuplului Ekaterina și Alexander Chesna, într-adevăr o surpriză! (video)

În timpul spectacolului am avut emoții comparabile cu cele din timpul celor multe competiții de patinaj artistic pe care le-am urmărit, cu diferența că atunci stăteam cu teama că favoriții mei ar putea face vreun pas greșit, iar acum trăiam bucuria de a-i avea la câțiva metri.

You Might Also Like

0 comments