Islanda, pământ altfel

Thursday, April 26, 2012

5 zile, 2000km, 8 cascade, 2 lagune, fiorduri și geysere – Islanda, 2012

Cum am ales Islanda ca destinație de vacanță nu e o poveste foarte lungă, și asta doar pentru că te cucerește de la primele povești sau poze. Cineva a numit-o foarte potrivit cireașa de pe tortul Europei. Câteva luni mai târziu, după un ping-pong între calcule și vise, aveam biletele de avion pentru luna aprilie. Mai rămâneau doar 5 luni până la minunata și cu adevărat speciala vacanță. Ne-am hotărât pentru aprilie din nerăbdare, dar mai ales pentru un al doilea motiv pe care nu-l dezvălui încă.

Oricine a citit sau auzit despre Islanda a rămas cu ideea de țară a extremelor. E țara care în anul 2008 a suferit cel mai mare colaps financiar din istoria economiei, dar și țara cu cei mai mulți premianți Nobel pe cap de locuitor datorită scriitorului Halldór Laxness. Dacă v-a derutat informația, vin cu o lămurire: insula are doar 320.000 de locuitori. Statisticile spun că 1 din 4 islandezi este artist: fie a scris o carte, pictează sau sculptează. Cifrele nu sunt întâmplătoare, întreaga țară fiind un adevărat izvor de inspirație.

Islanda, tara contrastelor

Islanda, tara contrastelor

Laguna de gheata, Islanda


Islanda

Natura, în mod deosebit, nu face notă discordantă de la ideea de pământ al extremelor, ci chiar o întărește. Cu un relief în continuă formare și transformare datorită zecilor de vulcani încă activi, insula e printre cele mai tinere pământuri. În același timp, geyserele, aburul fierbinte ce iese prin porii solului sau vântul contribuie poate la fel de mult la modelarea reliefului. Și dacă toate astea nu par destule fenomene pentru o suprafață de două ori mai mică decât cea a României, Islanda mai are o trăsătură: se află la întâlnirea plăcilor tectonice nord-americană și eurasiatică. Insula este singurul loc unde riftul este vizibil de pe pământ. Deși spectaculos, în aceeași măsură cutremurele periodice, care la rândul lor antrenează erupții vulcanice, pot și au dus în timp la mari dezastre.

Silfra, Parcul National Thingvellir, Islanda

Parcul National Thingvellir, Islanda

Parcul National Thingvellir, Islanda

Parcul National Thingvellir, Islanda

Datorită apropierii de cercul polar de nord, Islanda e acoperită de patru mari ghețari. Spre primăvară, calotele de gheață dau naștere unui impresionant peisaj de râuri glaciare și căderi de apă, fiecare cu unicitatea ei.

Islanda

Islanda

Islanda

Islanda

Fire de apă și-au format spontan cursuri prin munții cu aspect de movile înalte de nisip, și prea mică e asemănarea cu munții noștri stâncoși și încărcați de vegetație. În cea mai mare parte a ei Islanda e acoperită de vegetație pitică sau chiar lipsită, lăsând loc solului să creeze inedite jocuri de culori.

Islanda

Islanda

Islanda

Islanda

Unii spun chiar că ar aduce mai mult cu peisajul selenar decât cu unul pământean. Există și o tradiție nescrisă și nevorbită ca turiștii să aibă o contribuție infimă la relieful insulei prin mini-piramidele din pietre de pe câmpurile aride.

Islanda

Islanda

Deși izolată la peste 1000km de continentul european, cu un pământ aparent părăsit, insula e un exemplu de amenajare turistică. Obiectivele sunt semnalizate cu indicatoare și pictograme, chiar spre sfârșitul vacanței imaginea celor patru cercuri și un pătrat devenise obsesivă.

Islanda

Islanda

O înconjoară un drum de coastă de puțin peste 1300km din care se desprind și alte trasee secundare, spre centrul muntos al țării, prin dantela de fiorduri vestice sau interesanta peninsulă Reykjanes. Cu drumuri impecabile și un trafic înfricoșător de liber, Islanda este foarte ușor de parcurs cu mașina. În aprilie soarele apune în jurul orei 9 jumătate spre 10, astfel că ziua este suficient de lungă să puteți vizita pe lumină.

Dacă vă îndurați, Islanda oferă experiențe deosebite spre unice, e drept unele ceva mai scumpe, fie sub apă, pe apă, prin munți cu super-jeep-ul, sau pe ghețari cu snowmobil-ul. Din când în când lăsați-o să vă răsfețe.

Cu un sentiment de răsfăț și cu gândul la revedere am rămas și eu după cele prea puține dar încărcate zile de vacanță islandeză.

You Might Also Like

4 comments

  1. 16-20 Aprilie, tocmai ne-am intors.

    ReplyDelete
  2. Wow, doar 4 zile? Nu a fost cam scurt? Si cam prea costisitor pt doar 4 zile? Am fost si noi anul trecut in iunie - 10 zile. Am scris mult despre asta.

    ReplyDelete
  3. Au fost de fapt 5 zile pline. Ne-am organizat asa pentru ca am vizitat si Londra 3 zile... concediu limitat.

    ReplyDelete