Aurora Borealis

Sunday, April 29, 2012

Aprilie, 2012

Scriam în articolul trecut despre un al doilea motiv pentru care am ales să vizităm Islanda în aprilie, în afară de nerăbdarea până la zilele mai lungi și mai calde de vară. Nu mai prelungesc suspansul, așadar, aprilie e ultima lună în care mai erau speranțe să fie vizibilă aurora boreală.

E unul din acele fenomene despre care am învățat la geografie, și la care nu îndrăzneam nici să visez că i-aș putea fi martoră vreodată. Tehnic, aurora boreală e fenomenul optic ce apare la impactul particulelor vântului solar cu câmpul magnetic al Pământului, observabil în zona cercului polar de nord. Un același fenomen are loc și la cercul polar de sud, numit aurora australă. Practic, cerul este parțial acoperit spre nord de o perdea de lumină verde-aprins. Dacă activitatea solară nu este foarte puternică, lumina se reduce la un arc de cerc, orientat est-vest.

Aurora, zeița zorilor în mitologia romană, și Boreas, titanul vântului de nord, sunt cei care au inspirat numele dat luminilor nordului. În Evul mediu, localnicii luau aurora boreală drept avertisment pentru producerea unor dezastre ca războaie, molime sau foamete.

Pentru ca fenomenul să fie vizibil ochiului, e nevoie de un cer senin și întunecat. Deja din aprilie nopțile sunt scurte, iar cerul se întunecă doar timp de câteva ore. Citisem că și fazele lunii sunt importante, pentru că lumina lunii ar putea păcăli ochiul. Astfel, pentru că vremea nu putea fi prevăzută, am cumpărat biletele după fazele lunii. Urma să descoperim ceva mai târziu că oricum luna nu-și făcea deloc apariția pe cer, apunând pe la 4 după-amiază. Chiar îndeplinind toate condițiile de mai sus, aurora rămânea o loterie.

Aveam în plan să mergem cu mașina în fiecare noapte senină undeva în afara orașului, suficient de departe să nu mai bată lumina orașului, până când aurora binevoia să își facă apariția. După o primă seară fără succes, deja în a doua seara Islanda ne epuizase resursele de energie și am preferat s-o dormim. Pentru cea de-a treia, ne-am gândit că ar fi inspirat să consultăm și informațiile legate de activitatea solară, măcar să ne știm șansele. Speranțele au crescut când am văzut 3 (din 9), considerată activitate moderată, iar arcul aurorei traversa centrul Islandei. Informațiile păreau cu atât mai credibile cu cât pentru prima noastră încercare activitatea fusese de 2, iar arcul nici nu traversa insula. Chiar și așa, a fost din nou un insucces. Nici nu am stat prea mult în câmp, că ne aștepta o zi lungă, pe care am numit-o apoi o zi perfectă. Și cum altfel putea să se încheie o zi perfectă, decât cu un mult așteptat spectacol de lumini nordice.


Aurora Boreala, Islanda

Pe drumul de întoarcere din excursia din sudul și sud-estul insulei, pe la ora 11, undeva între Vik și Selfoss, aurora ne-a făcut o supriză și s-a arătat mai întâi ca o lumină slabă, albă, când încă nu dispăruse lumina apusului, apoi din ce în ce mai verde, pe măsură ce se întuneca. Imaginea aurorei e una dinamică, astfel că și ochiul trebuie să fie ager ca s-o surprindă, deci unui aparat foto îi este cu atât mai greu. Atunci am ajuns la concluzia că ar merita investiția într-un aparat ceva mai performant.

Aurora Boreala, Islanda

Aurora Boreala, Islanda

A fost și o întâmplare simpatică în timp ce încercam să prindem și să imortalizăm fenomenul. Noi, când vedeam lumini albe-verzi pe cer, dacă nu era vreun refugiu în apropiere, opream mașina în stilul românesc, adică pe avarie în mijlocul drumului. La una din opriri se pare că am atras atenția unui cuplu islandez, o doamnă și un domn ceva mai înaintați în vârstă, nevorbitori de limbă engleză. Foarte binevoitori, au oprit să ne întrebe dacă aveam probleme, dar singura noastră problemă era că nu reușeam să ne facem înțeleși. Încercam să indicăm înspre aparatul foto și înspre cer, folosind cuvântul cheie aurora, iar ei continuau să arate spre mașină și spre următorul oraș. Mai mult resemnați decât lămuriți ne-au zâmbit, ne-au urat ceva în islandeză și au plecat mai departe.

Aurora Boreala, Islanda

Aurora Boreala, Islanda

Aurora boreală e unul din acele fenomene care te copleșesc, care te fac să te simți mic, și față de care ai o enormă satisfacție că le-ai fost martor.

You Might Also Like

0 comments