Baki, Azerbaycan

Friday, March 16, 2012

Februarie, 2012

Călătoria în capitala Azer-ului nu-mi aparține, dar publicul o vrea povestită, cu atât mai mult cu cât e o experiență deosebită de ce-am trăit majoritatea. Deși la mâna a doua, promit să redau cât mai autentic detaliile excursiei.

Țară de religie musulmană, prima republică democrată dintre ţările cu aceeași tradiție, stat desprins din URSS la începutul anilor ’90, Azerbaijan e un mix cultural și politic. Geografic este în Asia, dar politic a fost adoptată de Europa.

Baku, Azerbaijan

Încă de la începutul călătoriei iei contact cu ceea ce îi plasează favorabil pe orice hartă, fie ea europeană sau asiatică: sondele petroliere plasate pe întreg drumul de la aeroport către oraș. Mirosul le dă de gol. Chiar și informația în sine că resursa există în subsolurile lor îi face foarte puternici. În acest spirit au ridicat trei turnuri – clădiri de birouri – luând forma unor flăcări (Flame towers), construcție ce va avea lumină roșie dintr-un unghi, simbolizând petrolul, și lumină albastră din alt unghi, simbolizând gazele naturale.

Flame towers, Baku, Azerbaijan

La prima plimbare nocturnă pe străzile orașului Baku te frapează, paradoxal, lumina. E plin de beculețe ieșind din ziduri, din trotuar sau de pe stâlpi, remarcă la care un localnic a replicat: ”We have oil. Oil is energy!” (Avem petrol. Petrolul înseamnă energie!). Tot el spunea că pasajele pietonale subterane sunt tapetate cu marmură ca să simbolizeze subsolul bogat al țării.

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Fac o trecere subtilă de la bani la cultură cu povestea uneia din cele mai frumoase construcții din Baku: opera. În anul 1910, o soprană celebră a vremurilor a vizitat orașul și a concertat în câteva săli de spectacol improvizate. Un magnat azer, admirator al talentului sopranei, a vrut să-și arate aprecierea față de ea oferindu-i un buchet de ”flori” făcute din bancnote. În replică, artista l-a sfătuit să folosească banii în alt scop, de exemplu să construiască o operă. Milionarul i-a făcut atunci invitația să reviziteze Baku peste un an, când va avea o surpriză plăcută. Astfel, cu mari eforturi, opera a fost ridicată în 10 luni.

Opera din Baku, Azerbaijan

Baku are un aspect arhitectural general destul de omogen, deși are tendința de a copia clădiri celebre din Europa, probabil și din dorința de apropiere de continent. Câteva exemple sunt stația de metrou (da, au metrou!) după piramida de la Luvru sau un rond după planurile palatului Versaille. E plin de pisici, statuete și case cu intrări originale.

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

O suprafață destul de întinsă, la malul mării Caspice, e șantier pentru organizarea locației următorului concurs Eurovision, în mai 2012. Și dacă am ajuns la capitolul divertisment, tinerii azeri nu sunt firi tocmai petrecărețe. Modalitatea cea mai frecventă de a petrece weekend-urile, sau timpul liber în general, e o ieșire la ceai și un joc de table sau de domino. Cei care nu sunt la ceai au ieșit să-și antreneze caii putere pe șoselele orașului, care, de altfel, sunt pline de mașini de lux.

Marea Caspica, Baku, Azerbaijan

Marea Caspica, Baku, Azerbaijan

Marea Caspica, Baku, Azerbaijan

Santier Eurovision,

Ca majoritatea țărilor bogate, Azerbaijan nu a fost lipsită de conflicte, cel mai recent fiind războiul cu Armenia asupra teritoriului Nagorno-Karabakh, între anii 1988 și 1994. În prezent, situația politică a regiunii e oarecum incertă, internațional fiind recunoscută ca aparținând de Azerbaijan, dar practic se administrează independent.

Harta Azerbaijan

În Baku a fost construit un monument și amenajată o alee cu pietre funerare în memoria victimelor războiului. Pe fondul istoriei, măsurile de securitate sunt destul de stricte, astfel că la metrou nu se poate intra cu un rucsac fără să fie verificat cu detectorul de metale, iar polițiștii sunt extrem de precauți cu ceea ce-ți permit să pozezi, mai ales în aria instituțiilor de stat.

Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

Vreau să mai menționez câteva detalii din categoria ”știați că?” și care v-ar putea fi utile dacă alegeți să vizitați Azerbaijan. E nevoie de viză, care costă 60€ valabilă 3 luni, cu maxim două intrări, sau 250€ pentru un an, cu multiple intrări. Moneda lor se numește manat și e în raport de aproximativ 1:1 cu euro, cu foarte mici fluctuații în timp.

Manat Azer

Manat Azer

Mâncarea la restaurant și băutura la bar au prețuri comparative cu vestul Europei. În schimb la magazinele din duty-free alcoolul are prețuri foarte bune, numai că dacă aveți escală în Europa vi-l confiscă. Și nu în ultimul rând, berea lor națională e Xirdalan (se citește Hârdalan), iar cei care au încercat-o spun că-i foarte bună.

În timp ce scriam articolul mi-a venit în minte o melodie: Gogol Bordello - Madagascar Roumania. Audiție plăcută!

You Might Also Like

9 comments

 1. nu eu... my other half :) (business trip)

  ReplyDelete
 2. Ah, ok! Eram tare curioasă de toate aspectele practice ... însă când e BT, deja nu prea te mai doare de nimic, se ocupă ferma de tine.

  Ok, ok. Clar acum.

  ReplyDelete
 3. Da, cam asa-i. Chiar nu stiu cum ar fi cu viza turistica.

  ReplyDelete
 4. Totusi sunt detalii practice pe care ti le pot da, daca te tenteaza.

  ReplyDelete
 5. Nu chiar acum, mulţam fain. Mă gândeam că scrii şi că va fi public, apoi îmi bag şi eu nasul să aflu una sau alta :).

  Nu chiar acum, că anul ăsta e deja full booked. Anul viitor nu ştiu ce va aduce!

  ReplyDelete
 6. N-am intrat chiar in toate detaliile in articol, doar cele de baza.

  Iar de anul asta daca zici ca-i booked, astept povestiri din cele ce urmeaza! :)

  ReplyDelete
 7. Iaca un loc in care n-am ajuns si e pe lista de musai. Dar ce ma fac ca si Armenia e pe aceeasi lista :)

  ReplyDelete
 8. @Imperator: Va trebui sa alegi... Sau sa astepti sa-ti expire pasaportul, dar dai cu subsemnatul :)

  ReplyDelete