10 motive să ieși din casă... ultimele 5

Friday, February 24, 2012

Continuu lista de motive cu celelalte 5, ultima șansă să îndeplinesc provocarea.

6. Istorie & civilizație
Istoria e scrisă în cărți, dar dovedită prin edificii și ruine, amprente ale unor civilizații dispărute sau ale unora care au evoluat prea mult ca să se mai identifice cu trecutul. Sunt multe exemple de astfel de probe, încă în picioare, fie popularele ruine romane, piramidele egiptene sau ruinele incașe de la Machu-Pichu, fie catedrale sau instituții culturale ce exemplifică stilurile arhitecturale ale vremurilor.

S-a scris și am citit atâtea despre ele, că nu-ți mai dai seama dacă-i amintire sau imaginația locurilor. Nici o lectură nu se compară, totuși, cu emoția pe care am văzut-o în ochii ei când a ajuns la Columna lui Traian, aceeași columnă pentru care Badea Cârțan a călătorit pe jos până la Roma.

7. Oamenii
Mă refer la cei străini, cu altă cultură, altă educație, alte mentalități și, mai ales, alte povești. Când ajungeți în locuri străine, căutați localnicii. Ei au întotdeauna povești de-ale locurilor de care ai zice că numai ție ți le-a împărtășit și simți datoria să porți povara secretului și să-l împarți doar cu cei inițiați. Cu siguranță veți afla de la ei amănunte nescrise în ghiduri turistice și sfaturi practice. Dar nu vă bazați numai pe ei!... să nu uităm de bariera de limbă. A-propos de bariera asta, culmea e că cea mai mare problemă am avut-o în Germania, în marele oraș Frankfurt. A fost nevoie de trei vânzători să mă servească cu un covrig. Iar când am vrut să închiriem biciclete în Offenbach, singura modalitate de plată era prin card de credit, așa că am sunat la operatorii lor. A răspuns o domniță: „Deutsch / English?” „English!” „Sorry, system is down!” :).

8. În vizită la rude
... sau prieteni. Deși tot oameni, mi se pare alt tip de motivare. În mod deosebit în ultimii ani, de când cu ridicarea vizelor în Europa și cu acordarea dreptului la muncă concetățenilor noștri în țările UE, au rămas puțini cei care nu au rude sau prieteni ce locuiesc în afara țării. Așadar, enumăr câteva motive practice pentru care merită să le faceți o vizită. De cele mai multe ori vă pot oferi cazare, sau măcar vă pot îndruma spre cartiere mai liniștite. Vă pot ghida în alegerea obiectivelor din zonă și vă pot da sfaturi despre cum să vă deplasați mai ușor. Dacă sunteți norocoși, ar putea avea chiar o mașină pe care o mai folosește doar doamna când face piața. În plus, nu trebuie să-i așteptați să vină ei acasă, în concediu, pentru a depăna amintiri și povești.

9. Oportunitatea
Se întâmplă câteodată să apară spontan șansa de a călători în alt scop decât turistic. Poate fi un curs, o conferință sau vreo competiție. Dacă e delegație, nu mai e tocmai un act voluntar, deși șeful va face să pară că ați insistat să vă trimită. Chiar și așa, e o experiență ce nu trebuie ratată, cu atât mai mult cu cât, de obicei, destinațiile nu sunt unele pe care le-ați alege pentru vacanțe, ceea ce ne aduce la ultimul punct...

10. Diversitatea
Mi se pare foarte important să schimbăm peisajul din când în când. Să interacționăm cu altfel de oameni, cu alte idei și alte planuri sau priorități, să înlocuim plimbările printre betoane cu unele pe malul lacului sau pe poteci de munte, să călcăm pe istorie, la propriu, printre ruine de mii de ani și să ne luăm periodic porția de cultură. Senzația de a ieși din rutină e în aceeași măsură plăcută și sănătoasă!

You Might Also Like

0 comments