10 motive să ieși din casă... primele 5

Friday, February 24, 2012

Nu vreau să trișez numărând motive standard, ca mersul la serviciu, cumpărat pâine şi dus gunoiul. Așadar, accept provocarea că pot numi 10 motive să vă părăsiți zona de confort strict voluntar.

1. Aer curat
Am fost în dubii dacă e un motiv demn de lista asta, mai ales în cap de listă. Fac totuși o încercare, iar dacă vă dezamăgește, îl înlocuiesc. Nu de alta, dar să iasă numărătoarea.

... aerul de primăvară, dimineață - spre prânz, cu miros de zambile și ghiocei timizi.

... aerul de vară noaptea, după 11, mai ales dacă ieșiți din oraș, e o liniște care se aude. În nopțile senine, de asemenea mai departe de oraș, cerul e o priveliște minunată.

... aerul de toamnă seara, pe la orele de apus de soare, la o plimbare printre frunze uscate, iar pentru ieșeni, fugărind o castană din vârful Copoului până în fundație. Deja trezesc amintiri?

... aerul de iarnă, deși mai dur, poți învăța să-l accepți, măcar pentru superbul peisaj complet alb.

2. Mâncare & băutură
Ar părea că încerc să trec subtil granița în zona nevoilor primare, dar nu acolo țintesc. Există în fiecare tentația de a abandona gătitul și de a deveni client fidel al food-court-urilor (restaurante de mall), ceea ce nu încurajez, mai ales dacă opțiunile sunt Mac-ul si KFC. Aveam într-o vreme tradiția ca vineri seara să mâncăm pizza la mall, asta până am învățat s-o fac eu, mai bună și chiar mai sănătoasă! Pentru pofticioși, asta e rețeta: Pizza cu ciuperci. Totuși, din când în când, un meniu chinezesc sau substitutul, după gusturile fiecăruia, nu poate face rău nimănui. Mie chiar îmi crește inima când mâncăm la restaurant și zăresc un asiatic la tigaie, în bucătărie. De aceea, eu consider experiențe culinare adevărate: pizza la mama ei, în Italia, paella în Spania, sushi în Japonia sau un bulz făcut la stână aici aproape, în munții noștri. Primele două sunt bifate, paella am mâncat chiar la o fermă într-un sat de lângă Valencia (minunată!... și paella, și Valencia). Despre bulz, eu insist că nu-i real până nu miroase a oaie. Așadar, oriunde ajungeți, întrebați de mâncarea tradițională. Gastronomia e o artă, trebuie să căutăm și să criticăm originalul, nu copia.

Băutura de socializare, fie ea cafea, cico sau bere, e foarte importantă, pentru că nu suntem ființe solitare. Totuși, speciale rămân cele tradiționale unor locuri, dar și mai interesante sunt ritualurile care s-au dezvoltat în jurul diverselor băuturi. Există festivaluri alea ceaiului și cafelei, muzee dedicate marilor nume de beri (Guinness here I come!) și chiar campionate mondiale de cocktail-uri. A-propos de cel din urmă, am fost într-un bar în Lausanne (Elveția) unde barmanul care ne-a servit susținea că e vice-campion european la cocktail-uri. N-am văzut diploma, dar băuturile au fost probă suficientă. Tot ce îmi aduc aminte e o culoare puternic roz.

3. Sport
Nu vorbesc de cei pentru care sportul e profesia, ci de unii ca mine care petrec 8+ ore la birou, în faţa calculatorului, eventual cu două monitoare. Opțiunile sunt evidente: vara cu bicicleta sau rolele în parc, iarna la patinoar, sau, dacă îndrăzniți să ieșiți din oraș, la schi sau cu placa. Pentru începători cred că e de preferat o destinație în afara țării, de exemplu Italia sau Austria pentru că au pârtii pe mai multe grade de dificultate. Din propria experiență recomand stațiunea Sestriere, la 100km de Torino, nordul Italiei, stațiune care a găzduit probe ale Olimpiadei de iarnă din 2006.

4. Cultură
Avantajul de a sta în capitală e acela că toate încep aici. Madonna, Red-Hot-Chili-Peppers, Gogol Bordello sau, deja de-ai casei, Morcheeba (pe care i-am ratat de fiecare dată) au ales Bucureștii pentru a concerta. Cu siguranță ar umple un stadion sau sală și în Timișoara, Iași sau Cluj, dar de ce să riște? Riscul cel mai mare e de fapt organizarea, acolo unde experiența celor din București devine un factor important.

De asemenea, turneele pieselor de teatru încep și se întorc în București, ceea ce nu spune decât că e mai accesibil. Ele revin oricum și în orașele în care au avut succes, cum am prins piesa „Străini în noapte” la a treia reprezentație în Iași, în distribuția talentaților Florin Piersic și Emilia Popescu. Am cumpărat atunci 3 din ultimele 5 bilete, deci din nou sală plină.

O a treia categorie de culturalizare intră la secțiunea măcar o dată în viață: Carnavalul de la Veneția (Italia) sau cel de la Rio (Brazilia), festivalul Las fallas din Valencia (Spania) sau Oktoberfest din Munchen (Germania). Încă nu am practicat tipul ăsta de turism, dar e în plan.

5. Natura
... cu tot ce are ea: relief, faună, vegetație, fenomene.

Mare, munte, cascade, peşteri, lacuri, ghețari, vulcani, deșert... multe! Nimic nu e mai spectaculos decât ce-a ieșit din mâinile mamei-natură. Farmecul naturii e acela că nici o poză nu-i imortalizează pe deplin frumusețea, iar când mergem să ne convingem nu putem fi dezamăgiți, e mai frumoasă decât o așteptam.

Completez secțiunea o dată în viață cu deosebite fenomene ale naturii: aurora boreală (în apropiera cercului polar de nord), fulgerul Catatumbo (Venezuela) și soarele de la miezul nopții, undeva în nord, la solstiţiul de vară.

Dacă nu v-am convins încă... va urma!

You Might Also Like

0 comments